Jarno Kraayvanger maakt indringende portretserie van markante polderpioniers

Jarno Kraayvanger met polderpionier de heer Wester. Christein van Hoffen

Schokland - Fotograaf en derde generatie pionier Jarno Kraayvanger heeft een indringende portretserie gemaakt van markante polderpioniers. De expositie PolderPioniers is vrijdag geopend in Museum Schokland.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Noordoostpolder is drooggevallen. Na de drooglegging kwamen duizenden jonge mannen werken aan de ontginning van ruim 48.000 hectare nieuw land.

De indringende portretten van Kraayvanger vormen een eerbetoon aan al die polderwerkers die destijds met eigen handen de Noordoostpolder hebben vormgegeven. De expositie is vrijdag in een overvolle museumkerk geopend, in het bijzijn van een aantal pioniers, inmiddels allen op hoge leeftijd. PolderPioniers is te bezichtigen tot en met 12 november.

(De tekst gaat verder na de foto's)

 

Duizenden kilometers sloten en greppels

In de eindeloze vlakte groeven de ‘polderpioniers’ duizenden kilometers sloten en greppels. Een enorm karwei onder soms barre omstandigheden. Boerderijen en dorpen gebouwd, en vrouwen namen voortvarend de opbouw van de nieuwe samenleving ter hand. Er was in die eerste jaren vrijwel niets. Alles moest letterlijk vanaf de bodem worden opgebouwd.

Vakfotograaf Jarno Kraayvanger is geboren in één van de typische polderboerderijen. Als ‘derde generatie pionier’ raakte hij gefascineerd door zijn bijzondere achtergrond en de prestaties van polderpioniers van het eerste uur. Hij besluit, decennia na dato, deze mensen alsnog een gezicht te geven en voor het nageslacht te bewaren. Daar is enige haast bij geboden. Veel pioniers zijn inmiddels overleden. Bovendien, zoals de heer Grotentraast aangeeft in een eerder gesprek met Kraayvanger “het vergeten gaat steeds beter”. De jongste pionier die Kraayvanger heeft gefotografeerd is 88 jaar, de oudste 97 jaar. Het resultaat is een serie indringende portretten van markante mensen met een eigen verhaal. Tijdens de opening geeft Kraayvanger aan dat deze expositie een stap is naar een groter, educatief project.

Historische foto's

Naast de portretserie toont Museum Schokland ook een aantal historische foto´s uit de pioniersperiode.  Deze privécollecties zijn in de loop der jaren door pioniers aan het museum geschonken. De meeste foto’s zijn nog niet eerder geëxposeerd.

Nieuws

menu