Hutten bouwen bij BSO Kleurrijk: 'Uitdagend spelen is belangrijk voor een kind’

De kinderen bouwen met pallets een zo groot mogelijke hut. Fotostudio Wierd

Dronten - Het is warm buiten. Na alle regenbuien heeft de zon eindelijk tijd om zich weer te laten zien. Dus; het perfecte weer om hutten te bouwen! Christelijke BSO Kleurrijk in Dronten is al wekenlang op de maandag en dinsdag bezig om samen met kinderen van de BSO, maar ook kinderen van buiten de BSO, hutten te bouwen.

Het plein wordt klaargemaakt voor de nieuwe groep. Er worden spijkers, hamers, zagen en stof neergelegd. Van de stof kunnen vlaggen gemaakt worden voor op het bouwwerk. Op het terrein van Kleurrijk staan al zo’n negen bouwsels die nog uitgebreid kunnen worden. Maar er is ook meer dan genoeg plek om nieuwe hutten te bouwen. Pallets die nog geen bestemming hebben staan klaar om meegenomen te worden.

Schuiven en tillen

Om 13.00 uur begint het project. Liesbeth legt aan de kinderen die voor het eerst komen uit wat ze kunnen gaan doen. Anderen die al vaker zijn langsgekomen weten alles goed te vinden.

Tien minuten na de start beginnen de kinderen al met pallets te schuiven en te tillen. Ze lijken precies te weten wat ze willen. Sommigen werken samen, maar anderen maken liever hun eigen hut. De kinderen beginnen daarna dapper met het in elkaar timmeren van de pallets, zodat er langzaamaan steeds grotere hutten ontstaan. Het geluid van al het hameren en zagen overstemt het klusbedrijf dat verderop aan het werk is. De begeleiding loopt rond en helpt waar nodig en sommige ouders blijven ook om samen met hun zoon of dochter iets moois op te bouwen.

[De tekst gaat verder na de foto]

Kosten zo laag mogelijk

‘Het is het eerste jaar dat we dit organiseren,’ vertelt organisator Liesbeth Zijderveld. ‘We wilden de kosten zo laag mogelijk houden, zodat ouders die minder te besteden hebben hier hun kinderen alsnog naartoe kunnen brengen.’ Een middag hutten bouwen kost vijf euro. ‘Tot nu toe zitten we iedere dag vol!’ vertelt ze trots. ‘Het is lekker kleinschalig waardoor we veel individuele aandacht kunnen geven. Dat past bij ons. En, we hebben al veel positieve reacties gekregen.’

Na een tijdje wordt er van de een naar de andere kant van het terrein geroepen: ‘We hebben de hoogste hut!’ Maar ze zijn nog helemaal niet klaar. Het is nog maar 13.30 uur en ze hebben tot wel 16.00 uur de tijd om er nog veel aan te werken. Ze pakken al meteen nieuwe pallets om hun hoge hut nog beter te maken.

Niet bang

Liesbeth kijkt naar hoe de kinderen hun eigen wereld tot leven brengen, terwijl ze drinken inschenkt voor de harde werkers. Ze is niet bang dat er wat gebeurt. ‘Uitdagend spelen is belangrijk voor een kind. Ze weten allemaal hoe ze met gereedschap om moeten gaan en ze leren er van als er iets gebeurt. Dat kan altijd, maar voor het geval dat; we hebben genoeg pleisters! Daarnaast bieden we handvaten en geven we ze ideeën voor als ze even vastlopen.’

Talitha ter Laak is er vandaag voor het eerst. In september start ze met haar nieuwe baan bij Kleurrijk. ‘Ik leer al wat kinderen kennen die op de BSO zitten. Dat komt mooi uit! En het is natuurlijk leuk om te helpen waar nodig. Jarenlang heb ik gewerkt als gastouder. Maar ik miste collega’s. Ik kijk er dan ook naar uit om na de vakantie mijn nieuwe collega’s te leren kennen en deze kids weer te zien!’

Emma van der Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu