Holocaust monument ‘Levenslicht’ op Urk

In april 2011 werden Stolpersteine geplaatst in de stoep voor het huis op Urk waar van 1940 tot 1942 de familie Kropveld woonde. Reina Halman

Urk - Urk is de enige gemeente in Flevoland waar een van de 104.000 lichtgevende stenen van het monument ‘Levenslicht’, verwijzend naar de slachtoffers van de Holocaust, volgend jaar te zien is.

Alle gemeenten vanwaar Joden zijn gedeporteerd, kunnen er volgend jaar deel van uitmaken. De stenen worden momenteel gemaakt bij Studio Roosegaarde in Rotterdam. Het is een werk van bekende lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. Alle stenen vormen op 16 januari eerst één groot monument in Rotterdam, met een diameter van ruim 20 meter. Vervolgens worden ze samen met uv-lichtbronnen verspreid onder de deelnemende gemeenten.

Inmiddels hebben 100 gemeenten aangegeven mee te willen doen. De gemeenten kregen in juni al een vertrouwelijke presentatie van Roosegaarde tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Het is aan de gemeenten om invulling te geven aan het tijdelijke monument’, zegt Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. ‘Ze mogen er hun eigen activiteiten en rituelen aan toevoegen.’

'Japien de Joode'

Op Urk woonde van 1940 tot 1942 de Joodse familie Kropveld. Het Amsterdamse gezin Kropveld kwam op 29 april 1940, midden in de Pesachtijd, op Urk wonen in Wijk 8-30. Het gezin voelde zich thuis op Urk. Koopman Israël Samuël Kropveld werd er al snel ‘Japien de Joode’ genoemd. 'Ik ben in een oase terecht gekomen, na een toch door de woestijn', zo zou hij gezegd hebben.

Vergast in Sobibor

Een derde keer Pesach vieren in het huis op Urk kwam er niet, want in 1942 moest de enige Joodse familie van Urk van de Duitsers terug naar Amsterdam. Op 9 april 1943 werden vader Israël Samuël Kropveld, moeder Hendrika 'Heintje' Kropveld-de la Penha en dochter Lea Kropveld in vernietigingskamp Sobibor vergast.

Stolpersteine

In april 2011 werden drie zogenaamde 'Stolpersteine' geplaatst in de stoep voor de Urker woning waar de familie Kropveld woonde met daarin de naam en de datum van geboorte, deportatie en overlijden gegrift. 

Nieuws

menu