Flevolandse jongeren voelen Statenleden aan de tand

Fotostudio Wierd

Lelystad - Een twintigtal jongeren zet op woensdag 1 december 'hun' politici op scherp tijdens het Provinciaal Jeugddebat Flevoland. Vanwege de coronamaatregelen is het debat dit jaar besloten. In het provinciehuis in Lelystad debatteren de jongeren met verschillende Statenleden.

Van de deelnemende jongeren worden er 12 geselecteerd voor het 27ste Nationaal Jeugddebat in Den Haag. De Nationale Jeugdraad (NJR) en provincie Flevoland organiseren het Provinciaal Jeugddebat elk jaar. 

Jongeren laten van zich horen 

De provinciale politiek beslist veel voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. De deelnemers confronteren tijdens het Jeugddebat verschillende Statenleden over onderwerpen die er voor hen toe doen. Gedeputeerde Jop Fackeldey over het Jeugddebat: 'Het is heel belangrijk dat jongeren van zich laten horen, zodat ook zij gehoord worden door de politiek. Jongeren hebben de toekomst en ze hebben vaak ontzettend frisse ideeën. Tijdens het Jeugddebat is het mooi om te zien hoe betrokken deze jongeren zijn bij belangrijke onderwerpen voor Flevoland en Nederland'.

In debat met Statenleden 

Vervolgens gaan de jongeren in debat met Statenleden Sylvia Kers (PvdD), Bryant Heng (ChristenUnie), Chris Jansen (PVV) en Arief Khedoe (DENK). De jongeren debatteren over actuele provinciale onderwerpen. Bijvoorbeeld het klimaat en de woningbouwopgave. Deelnemende scholen zijn onder andere Helen Parkhurst, Baken Park Lyceum en Trinitas Gymnasium uit Almere. Ook RSG Levant uit Zeewolde doet mee. 

Nationaal Jeugddebat 

Niet alleen de jongeren uit Flevoland laten hun stem horen. NJR organiseert ook in alle andere Nederlandse provincies debatten. Door mee te doen aan het Jeugddebat in de provincie, maken jongeren kans op deelname aan het 27ste Nationaal Jeugddebat in Den Haag. Dit debat staat gepland voor april 2022 in de Tweede Kamer. Dan debatteren 12 jongeren per provincie, dus in totaal zo’n 150 jongeren, met ministers en staatssecretarissen. 

Springplank van nieuwe generatie

NJR is de springplank van de nieuwe generatie. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden, met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties die vorm geven aan onze wereld. De provincie Flevoland ondersteunt deze missie.

Ga voor meer informatie naar njr.nl en jeugddebat.nl

Nieuws

menu