Flevoland levert bijdrage aan fotoproject Tweede Wereldoorlog

Kamp Blokzijl, Noordoostpolder, 17 november 1944.

Kamp Blokzijl, Noordoostpolder, 17 november 1944. Fotograaf onbekend / Collectie W.A. de Vries, Batavialand

Regio - Vijf Flevolandse foto's die zijn genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gekozen voor het project 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'. De foto’s zijn gekozen door het Nederlandse publiek.

Alle provincies hebben bijgedragen aan het fotoproject. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 Jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

Belangrijke Flevolandse bijdrage

De provincie Flevoland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenstelling van de honderd foto’s. De zoektocht naar de foto’s begon op lokaal niveau en mondde uit in een keuze van foto’s die de oorlog in de provincie uitbeelden.

De honderd foto’s zijn vanaf 4 mei te zien op de website www.in100fotos.nl . De NOS zendt, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma uit over het project uit op NPO2 (20.35-21.25). Er is ook een boek, ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Dit ligt vanaf dan in de winkels en is te bestellen via www.wbooks.com.