Extreem drukke tulpenroute NOP

Alsof je door de Lange Nering loopt, maar dan langs verschillende soorten tulpen NDC/Cees Walinga

Creil - Tulpenkoningin Tessa Fielt uit Rutten opende vrijdagavond fier te paard samen met burgemeester Harald Bouman het Tulpenfestival op het Tulpenbelevingsveld aan de Creilerweg in Creil.

De opening was nog slechs een formaliteit want de 100 kilometer lange tulpenroute kon al meer dan een week gereden worden. Het is de organisatie die een datum moet prikken voor het festijn en het is de natuur die bepaalt hoe snel de voorjaarsbloemen hun pracht tonen. Wie de tulpen nog in volle glorie wil zien, moet deze week de fiets, auto of te voet op pad, zegt Margot Maljaars van de organisatie. Want het festival mag dan formeel tot 5 mei duren, de meeste tulpen gaan die datum bloeiend niet halen. ‘Met dit prachtige weer gaat het hard’, zegt ze paasmaandag op een bijzonder druk belevingsveld.

De tulpenliefhebbers trokken er met Pasen massaal op uit. Zo massaal dat ze in de Bollenstreek niet meer welkom waren. ‘Daar hebben wij wel op ingespeeld door veel #tulips op sociale media te delen’, zegt Maljaars. Of het daardoor ook drukker is dan anders kan Maljaars niet zeggen, maar de late Pasen en het schitterende weer werken in ieder geval enorm mee. In lange rijen reden de auto’s op sommige stukken stapvoets langs de kleurige akkers.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Nog nooit gezien

Een Indiase familie, die pas twee jaar in Arnhem woont, kijkt zich de ogen uit. Met de tulpenroute op de telefoon rijden ze de route door de polder. Ze verbazen zich over de enorme velden en dat ze zo dichtbij mogen komen. De Deen Jensen uit Kopenhagen hoorde op zijn vakantieadres in Groningen van de tulpen in de polder. Ook hij downloadde de route op zijn mobieltje. ‘Ik heb zoiets nog nooit gezien. Gaan de tulpen van hier naar de bloemenzaak”, vraagt hij. Hij kijkt geschokt als hem duidelijk wordt dat alle kleurige bloemen binnenkort gekopt worden. Waar het de tulpenboer om gaat, zit onder de grond.’

Bij het drukke Tulpenbelevingsveld regelen verkeersregelaars het verkeer. Parkeren kan aan een kant van het Creilerpad op het voor de gelegenheid eenrichtingsverkeer gemaakte pad. Het veld is een punt om even bij te tanken, al kan dat ook bij stalletjes van particulieren of het Poortershuys in Creil, waar nauwelijks een stoel te bezetten was. Wie het allemaal wat luxer wil zien, kan met de helikopter over de velden. Een uitje dat razend populair is. De heli wordt geen rust gegund en wie het geld daar niet voor over heeft maakt een bescheiden klimmetje op de trappen op een veld voor een ‘luchtfoto’.

Reuring

De tulp zorgt voor reuring in de polder en waar het rijden van de route op massatoerisme lijkt, valt op dat veel liefhebbers zich in een selfieportret vereeuwigen in een veld van bloemen.

Cees Walinga

Nieuws

menu