Esther van Tol uit Lelystad rent voor de vrijheid

Esther van Tol uit Lelystad rent voor het goede doel. Fotostudio Wierd

Lelystad - Esther van Tol loopt op 3 juni een halve marathon voor Het Scharlaken Koord. Dit is een project van de organisatie Tot Heil des Volks (THDV). ‘Het doel van de organisatie is om gedwongen prostitutie tegen te gaan. Het is een leven wat je niemand toewenst en het raakt me echt. Daarom haal ik geld op voor THDV’, zegt Esther.

‘Er is heel veel onrecht op de wereld maar ons lichaam is het meest intieme wat we hebben. Mensenlevens van jonge en oudere mensen worden kapot gemaakt. De eigenwaarde, het vertrouwen in zichzelf en het zelfrespect verdwijnt. Het sloopt mensen, mentaal en fysiek.’ Esther is even stil. ‘Elke dag maken ze dingen mee die niet normaal zijn en ze kunnen gewoon geen kant op.’

Tot Heil Des Volks

THDV zet zich in voor vrouwen, maar ook voor mannen en kinderen die terecht zijn gekomen in de gedwongen prostitutie en daar een weg uit zoeken. Met name in grote steden zoals Amsterdam zijn ze actief, maar ook in de provincies Flevoland, Overijssel en Noord-Holland. Het project het Scharlaken Koord richt zich op hulp bij het uitstappen uit de prostitutie door te helpen bij het vinden van een woonruimte en een baan te zoeken die passend is bij de betrokkene. Ook geven ze hulp bij fysiek en mentaal herstel.

Op scholen geeft THDV gastlessen om voorlichting te geven. Ze maken jongeren bewust van de realiteit; dagelijks worden er jongeren in de wereld van mensenhandel getrokken. ‘Ruim zestig procent van de mensen die in de prostitutie werkt, kiest daar niet zelf voor. Ze worden gemanipuleerd en gedwongen. En het kan iedereen overkomen. Door er aandacht aan te besteden worden er situaties als deze voorkomen’, vertelt Esther.

Dit jaar werkt THDV voor het eerst samen met Muskathlon om de zogenaamde Muskathlon te organiseren. Dit is een marathon waar de ‘Muskathleten’ een bijdrage leveren aan de vrijheid van hen die nu nog gevangen zitten.

Loverboys

‘Een verhaal dat mij heel erg raakte ging over een meisje dat maandenlang leuk contact had met een jongen. Ze sprak uiteindelijk af met hem op een terras, waarna de jongen haar vroeg om mee te gaan naar Amsterdam. Na wat twijfelen ging ze mee. De jongen wilde een pakketje afgeven bij vrienden, dus daar liepen ze samen heen. Ze stapten samen het huis in, maar zij kwam er niet meer uit. Identiteitspapieren werden afgepakt en ze werd verkracht. Na anderhalve week kreeg ze de jongen zo ver om even naar huis te mogen. Haar ouders stonden die dag onverwacht op de stoep omdat ze ongerust waren, en gelukkig loopt haar verhaal daar goed af. Helaas zijn er genoeg anderen die jarenlang onder dwang in de prostitutie werken. Het doet echt wat met me. Mijn wens voor iedereen die in de gedwongen prostitutie werkt is daarom dat ze weer kunnen leven in vrijheid en dat ze kunnen doen wat ze willen. Dat ze weer met respect behandeld worden. Ik wil dat ze weer als een echt mens mogen leven in vrijheid’, zegt Esther.

Halve marathon

Esther hoopt zo veel mogelijk geld op te halen voor THDV. ‘Met het geld van iedere Muskathleet kunnen ze heel veel goede dingen doen. Het is belangrijk om daarom een bijdrage te leveren, maar al helemaal om het verhaal te vertellen. Voordat ik de halve marathon loop ben ik samen met de andere deelnemers een week op stap door Nederland onder begeleiding van het Scharlaken Koord. Daar leer ik meer over gedwongen prostitutie in Nederland door middel van een groot programma. Ik heb veel getraind en ik kan niet wachten om te beginnen met de halve marathon. Zodat deze kostbare mensen weer kunnen leven in vrijheid!’

Geld inzamelen

Je kan Esther helpen door te doneren via de volgende link: https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/3677/esther-van-tol.html.

Emma van den Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu