Duurzame nederzetting Marker Wadden maakt kans op Stedenbouw Award

De duurzaam gebouwde nederzetting op de Marker Wadden. Marten van Dijl

Lelystad - De duurzaam gebouwde nederzetting op de Marker Wadden is genomineerd voor de ARC Stedenbouw Award. Volgens de jury is het één van de drie 'excellente stedenbouwkundige plannen'.

De duurzaam gebouwde nederzetting is in opdracht van Natuurmonumenten ontworpen door Ziegler|Branderhorst op basis van het stedenbouwkundig plan van Palmbout Urban Landscapes. De houten gebouwen voegen zich in de natuurlijke omgeving en bieden bezoekers, beheerders en onderzoekers onderdak en beschutting. De award wordt toegekend aan plannen die een positieve impact hebben op het milieu en het welzijn van de samenleving.  

Passend in landschap

De nederzetting op de Marker Wadden bestaat uit een verzameling van gebouwen bij de haven van het enige van de vijf natuureilanden dat toegankelijk is voor publiek. De andere eilanden zijn natuurgebied. Franz Ziegler van het architectenbureau Ziegler|Branderhorst: 'De nederzetting heeft een karakteristiek silhouet dat stevig verankerd is in het weidse duinlandschap. Het architectonische idioom is geïnspireerd door het fenomenale project Sea Ranch in Californië. In de nederzetting is een verwantschap zichtbaar tussen scherp gesneden gebouwen met een karakteristiek silhouet. Het lijkt op een soort familie van gebouwtjes die als een ‘cast’ binnen het ‘script voor het eilandbezoek’ figureren'.

Duurzaam en off grid

De dit jaar geopende nederzetting is geheel zelfvoorzienend en duurzaam gebouwd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off-grid eiland van Nederland. De gebouwen zijn gebouwd met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. De omvang van de bebouwing is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1 procent van de oppervlakte van de natuureilanden.

De ARC20 Stedenbouw Award is een initiatief van de Architect, toonaangevend architectuurplatform en tijdschrift. De winnaar wordt 12 november bekend gemaakt.

Nieuws

menu