Dronten epicentrum van discussie over huisvesting arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten aan het werk in de polder. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

Dronten - Dronten dreigt het episch centrum van de discussie over huisvesting van arbeidsmigranten te worden.

Nadat eerder de kwaliteit van de huisvesting in de voormalige studentenwoningen aan de Drieslag het landelijke nieuws haalde en een arbeidsmigrant gewond raakte bij een bedrijfsongeval en niet adequaat medische hulp kreeg, is nu CDA-raadslid Brenda Berghorst in opspraak. Zij heeft in en rond de schuur van één van haar melkveehoudersbedrijven een aantal caravans staan waar arbeidsmigranten in zijn gehuisvest. En daarvoor is geen vergunning aangevraagd of afgegeven.

Veroordelingen

Zo spitst de landelijke discussie over de huisvesting van arbeidsmigranten zich toe op Dronten. De huisvesting in de voormalige studentenwoningen op het terrein van Aeres Hogeschool Dronten was het eerste item waarmee Dronten in het nieuws kwam. Niet alleen is die huisvesting krap en niet meer van deze tijd, de coronaregels van anderhalve meter afstand houden en hygiëne vallen er ook niet na te leven. Dat leidde tot bezoeken van vakbond FNV en Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA), die in niet mis te verstane bewoordingen de kwaliteit van de huisvesting en de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten daar moeten leven, veroordeelden.

Wrang en pijnlijk

Het wrange is dat het juist die omstandigheden zijn die Brenda Berghorst, bij de laatste verkiezingen lijsttrekker voor het CDA in Dronten, ertoe bracht caravans neer te zetten voor arbeidsmigranten. Omdat in de ‘gewone’ huisvesting de anderhalve meter afstand niet te garanderen is en andere huisvesting niet beschikbaar is, zag zij zich gedwongen zes arbeidsmigranten te huisvesten in een caravan, laat zij via diverse media weten. De werknemers zijn in dienst van een uitzendbureau waarvan zij eigenaar is. Berghorst is zich er van bewust dat dit een illegale situatie is, maar zag geen andere uitweg.

Extra pijnlijk is dat het CDA in een discussie over de huisvesting van arbeidsmigranten eind juni in een met GroenLinks, D66, PvdA en SP ingediend voorstel in de gemeenteraad pleitte voor verbetering van de huisvesting van arbeidsmigranten, in dat voorstel toegespitst op de campus. Daarin werd juist de brandveiligheid van huisvesting en de gezondheid van arbeidsmigranten benadrukt, terwijl op dat moment de arbeidsmigranten al in caravans op haar terrein woonden en die caravans in een schuur stonden. Van een brandveilige situatie lijkt in dat geval geen sprake.

Handhaving

De gemeente heeft op basis van het nieuws de situatie op de bedrijven van Berghorst gecontroleerd en gesommeerd er een einde aan te maken. De caravans zijn daarop buiten de schuur geplaatst. Dat is een situatie die enige weken mag duren, maar daarna ook beëindigd moet worden.

Ondertussen zit het CDA wel met de kwestie in de maag. Een gemeenteraadslid kan alleen door de eigen partij worden weggestuurd. Vooralsnog is daar geen sprake van, maar er worden wel gesprekken gevoerd tussen Berghorst en fractievoorzitter Siert-Jan Lap van het CDA.

Tijdelijke oplossingen

In de bewuste vergadering drong het CDA overigens ook aan op het tijdelijk gedogen van huisvesting van arbeidsmigranten op bijvoorbeeld vakantieparken. Dat is huisvesting die officieel wellicht niet aan de regels voldoet, maar die nodig is omdat agrarische ondernemers anders in de problemen komen. Door de coronaregels is het moeilijk passende huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten, terwijl agrariërs ondertussen wel behoefte hebben aan hen. Het werk moet ten slotte ook worden gedaan. Het CDA vroeg zich af of de gemeente soepel zou willen omgaan met tijdelijke noodmaatregelen in de vorm van tijdelijke voorzieningen. Wethouder Peter van Bergen antwoordde daarop dat op individuele aanvragen altijd naar de individuele situatie moet worden gekeken en burgemeester Jean Paul Gebben voegde daar aan toe dat de gemeente nu juist haar best doet huisvesting van arbeidsmigranten op vakantieparken tegen te gaan. Overigens voerde Berghuis in die vergadering niet het woord over dit onderwerp.

Vragen aan college

Gevoegd bij eerdere berichtgeving over arbeidsmigranten die geen werk meer hadden en daarom door uitzendbureaus werden gedumpt, onder andere in Swifterbant, en een arbeidsmigrant die bij zijn werk in Dronten brandwonden opliep, waarna medische hulp pas laat kwam en de arbeidsinspectie niet werd ingeschakeld, maakt dat de ogen van heel Nederland in deze discussie op Dronten gericht zijn.

Dat maakt dat GroenLinks, SP en PvdA vragen hebben gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zij willen dat de gemeente zo snel mogelijk indexeert hoeveel arbeidsmigranten er in Dronten werkzaam zijn en hun leefsituatie, huisvesting en werk in kaart brengen. Ook zou er meer en beter, bijvoorbeeld door de gemeente zelf, gecontroleerd moeten worden en moeten er wat hen betreft regels komen waardoor de zorg goed bereikbaar is voor arbeidsmigranten.

Nieuws

Meest gelezen

menu