Dronten Toen 11: Hoe een houten schoolbarak uit Zutphen in Biddinghuizen terecht kwam

Het Koopcentrum Biddinghuizen. Geschiedschrijving Dronten

In de elfde aflevering van de rubriek 'Dronten Toen' nieuwe stijl gaat Kees Hermus verder in op het prille begin van Biddinghuizen.

In de vorige aflevering heb ik het gehad over de vroege geschiedenis van Biddinghuizen. Biddinghuizen is gebouwd naar een ontwerp van ir. R. Hajema (geboren in 1929). De stedenbouwkundige studeerde in 1954 af in Delft en heeft later, ook met anderen, eigen adviesbureaus voor ruimtelijke ordening opgericht.

Het nieuwe bouwen

Beïnvloed door het ‘nieuwe bouwen’ kreeg de dorpskern een min of meer rechthoekig patroon, waarin de straten loodrecht op elkaar staan. Volgens de Flevolander ontwierp de stedenbouwkundige de kern van Biddinghuizen met een geometrische opzet met een aaneenschakeling van kleine en grote ruimten in de vorm van pleinen en groenvoorzieningen.

Doelbewust heeft de ontwerper het openbare domein ruim ingemeten, zoals men zelden op het oude land ziet, stelt de krant. De gedachte daarachter was dat door het beperkte aantal woningen en openbare gebouwen, een visuele uitgestrektheid ontstond die paste bij de omgeving van het dorp. Heel kenmerkend voor Biddinghuizen zijn de aaneengeschakelde groengebieden die een sterke visuele binding hebben met de hofjes van de gegroepeerde woningen uit de jaren zestig.

[De tekst gaat verder na de afbeelding]

Oorspronkelijk bedoeld als agrarisch dorp

Biddinghuizen was oorspronkelijk bedoeld als agrarisch dorp met de daarbij behorende voorzieningen. Het moest een dorp worden met 400 woningen voor de landarbeiders met 5 tot 10 winkels en 5 tot 10 ambachtsbedrijven. In 1963 werden de verwachtingen weer bijgesteld tot 700 woningen en toen Dronten in 1972 een gemeente werd, was de inzet 7.000 inwoners in het jaar 2000, zo is in de Welstandsnota van de gemeente Dronten uit 2013 te lezen. Op dit moment zijn er zo’n 2.800 woningen en circa 6.635 inwoners te vinden in het dorp.

In 1963 was al bekend welke ondernemers in het dorp een winkel zouden krijgen. De woon-winkelpanden aan de Baan waren echter nog niet klaar en de winkeliers wilden toch graag hun producten en diensten aan de bewoners aanbieden. In de winter van 1964 kreeg een houten schoolbarak uit Zutphen een tweede leven in het jonge dorp, dat dienstdeed als Koopcentrum Biddinghuizen.

Plaats waar grote evenementen worden gehouden

Biddinghuizen wordt thans ook dikwijls genoemd als de plaats waar grote evenementen worden gehouden, zoals Defqon, Lowlands en de Opwekking. In de zomermaanden trekt het attractiepark Walibi Holland vele bezoekers. Het dorp wordt op Plaatsengids.nl , net als Swifterbant, één van de mooiste dorpen van Flevoland genoemd.

'Dronten Toen' staat onder redactie van de Stichting Geschiedschrijving Dronten, aan de hand van eerdere publicaties in de Flevolander, voorloper van de FlevoPost.

Kees Hermus

Nieuws

menu