Dierenbegraafplaats in hart van Kuinderbos. 'Als iemand hier zijn slang of kip wil begraven dan kan dat natuurlijk ook'

In de vorm van een hart is een ruimte opengelaten voor een dierenbegraafplaats. Foto: Jeffrey Korte

In het hart van het Kuinderbos, vlakbij de Schoterweg, komt een driekwart hectare grote natuurbegraafplaats voor huisdieren. Staatsbosbeheer zoekt een pachter dan wel huurder die hier invulling aan kan geven.

De gemeente Noordoostpolder enkele jaren geleden een vergunning afgegeven voor deze bestemming van een deel van het Kuinderbos dat jaren geleden het loodje legde bij een storm. Er werden daarna bomen herplant, maar in de vorm van een hart werd een ruimte opengelaten voor een dierenbegraafplaats, vertelt boswachter Harco Bergman.

‘Die plannen zijn dus al heel oud. Op de plek konden echter eerst geen dieren begraven worden, omdat de grondwaterstand te hoog was. De huisdieren kun je natuurlijk niet in het water begraven. We hebben de grond met tachtig centimeter opgehoogd, waardoor het hart geschikt is geworden als dierenbegraafplaats’.

Biodiversiteit

De rustplaats voor huisdieren is beplant met enkele vruchtbomen, zoals noten en kersen en grassen en kruiden die voor veel biodiversiteit zorgen. Het wordt ook geen dierenbegraafplaats met aula en parkeerterrein, zoals die er ook wel zijn, maar een natuur en milieuvriendelijke rustplek. ‘Op de graven kunnen schijven neergelegd worden met daarin de naam van het huisdier gebrand. Een natuurlijk materiaal dat op den duur ook vergaat. Die schijven komen dan net onder het maaiveld te liggen. Eens per jaar wordt de begraafplaats gemaaid. Verder moet de natuur er zijn gang gaan. Het graf is onderdeel van de natuur’, zegt Bergman.

Om de plek voor mensen beter toegankelijk te maken kunnen er aan de Schoterweg een paar parkeerplaatsen gerealiseerd worden door de toegangsboom tot het bos ietsje te verplaatsen geeft de boswachter aan. Volgens Bergman is er behoefte aan een plek waar mensen hun geliefde huisdier kunnen begraven. ‘Als een huisdier overlijdt, moet er vaak snel gehandeld worden. Het is mooi als er dan een plek is waar het huisdier begraven kan worden en dat je weet waar je huisdier een vredig plekje heeft, waar je met een boswandeling naartoe kunt’.

Gezelschapsdieren

Op de begraafplaats mogen alleen gezelschapsdieren begraven worden, dus geen paarden, geiten of schapen, benadrukt Bergman. ‘Alleen de Koninklijke familie mag paarden begraven, wist je dat? Voor het begraven van de grotere dieren geldt namelijk andere wetgeving’. De dierenbegraafplaats zal vooral een dodenakker worden voor honden en katten, maar ook voor cavia’s en konijnen is er plek. ‘Als iemand hier zijn slang of kip wil begraven dan kan dat natuurlijk ook’.

Om de begraafplaats in gebruik te kunnen nemen, zoekt Staatsbosbeheer een pachter/huurder die tegen een billijk tarief het hart in het bos wil exploiteren als dierenbegraafplaats. Staatsbosbeheer gebruikt deze inkomsten dan voor recreatieve voorzieningen, educatie en voorlichting in de regio.

Nieuws

menu