'De trui met logo is een leuk aandenken aan onze oude school'

Van links naar rechts: docent Bas en leerlingen Maaike, Wietse en Sterre. Fotostudio Wierd

Lelystad - Vier leerlingen van Scholengemeenschap Lelystad (SGL) zijn vanuit een schoolproject een eigen onderneming gestart. Met The SVOL Collection verkopen zij truien met het logo van de SGL.

Deze school gaat namelijk vanaf volgend schooljaar samen met de Rietlanden en Arcus op in de nieuwe campus: Porteum. 'Het is een leuk aandenken aan onze oude, vertrouwde school', vertelt Maaike van Zoelen.

The SVOL Collection is een initiatief van Maaike (16), Sterre van der Vennen (16), Wietse Kelderman (15) en Sharaisa Raaphorst (18). De leerlingen verkopen de truien via de Instagrampagina @thesvolcollection en ze hopen om verder uit te kunnen breiden naar een eigen website.

International Business College-klas

De jonge ondernemers zijn niet de enigen met een goed lopend project. De International Business College-klas (IBC) heeft vier groepen met elk een eigen onderneming, waaronder een eigen kledinglijn en het customizen van gamecontrollers en telefoonhoesjes op aanvraag.

Het International Business College wordt ondersteund door de organisatie Jong Ondernemen en wordt aan havo-leerlingen aangeboden die naar het vierde jaar gaan en het profiel Economie en Maatschappij volgen.

Kennis en ervaring

‘Je probeert leerlingen kennis en ervaring op te laten doen. Ze leren om te gaan met het bedrijfsleven met hun eigen projecten. Daar krijgen ze geen cijfers voor, omdat het een aanvullend programma is naast de reguliere richting. Door het IBC te volgen, krijgen de leerlingen een kleine voorsprong bij hun vervolgopleiding’, zegt docent Bas Frankema. Het IBC blijft in elk geval een keuze voor alle leerlingen op Porteum.

De IBC-klas krijgt gastlessen van ondernemers en de leerlingen bezoeken verschillende bedrijven. Daarnaast starten ze hun eigen onderneming waar ze het hele jaar mee bezig zijn. Iedere woensdag krijgen de leerlingen de kans om hun bedrijf te verbeteren en om het op de kaart te zetten. ‘Er zit heel veel variatie in de woensdagen’, vertelt leerling Sterre. ‘Het is een soort ontsnapping aan de sleur van school en de andere schooldagen. Het is echt een aanrader om het IBC te volgen.’

Sterk team

‘Voordat je begint aan je eigen onderneming, maak je een quiz. De resultaten worden bekeken en vervolgens worden mensen met verschillende goede kwaliteiten bij elkaar gezet, zodat er een sterk team ontstaat. Ik geef vooral leiding, Wietse kan goed ontwerpen en Maaike heeft een vlotte babbel. Dat is handig voor de verkoop. Als laatste is Sharaisa erg goed met de communicatie binnen de groep’, legt Sterre uit.

Wietse vertelt dat ze goede begeleiding en hulp kregen van Bas. ‘Hij heeft ons in contact gebracht met Ahmed Al Aradi. Hij is onze leverancier en eigenaar van Chiba Clothing.’

Ondertussen heeft The SVOL Collection al zo’n 42 truien verkocht. Niemand van de groep had verwacht dat ze zo veel zouden verkopen. Vooral onder de docenten is de trui erg geliefd.

‘En ik verwacht dat veel oud-leerlingen interesse hebben in zo’n trui!’ vertelt Bas enthousiast. Arcus en de Rietlanden zijn ook benieuwd naar een eigen trui. ‘Maar dat is een project voor later’, zegt Wietse.

Warme sfeer

De vier leerlingen gaan de oude SGL wel missen zodra de deuren van de nieuwe Campus opengaan. ‘De SGL is wel de oudste school van Lelystad. We gaan de warme sfeer die hier heerst missen! De docenten zijn hier heel aardig en we hebben echt een band met ze,’ zegt Sterre. Maaike is het hiermee eens. ‘Mijn vader heeft hier ook op school gezeten en kent veel docenten, dat vind ik leuk.’ De groep is erg benieuwd naar wat er gaat veranderen wanneer de scholen samenvoegen en Porteum opent.

Bestellen

Door het maken van een trui hebben de leerlingen, docenten en misschien zelfs oud-leerlingen een mooi aandenken aan de school. ‘Ze zijn verkrijgbaar in de groene kleur van de SGL, maar ook in het zwart en wit', zegt Sterre. Ook een trui bestellen? Dat kan via Instagram @thesvolcollection.

Emma van den Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu