'De skatebaan in Lelystad is aan vervanging toe'

Jongeren voeren op het Stadhuisplein actie voor de skatebaan. Fotostudio Wierd

Lelystad - Het is de warmste dag van de week en toch is er veel activiteit. Auto’s razen over de wegen heen. Het licht is helder en er blaast een zacht briesje. Het skatepark in Lelystad is rustig, in vergelijking met de rest van de stad. Misschien komt het wel door het warme weer.

Een enkeling is aan het skaten, maar diegene is al snel weer weg. Meteen wanneer het meisje de baan verlaat grijpen vogels hun kans, nu de skatebaan leeg is. Ze pikken zo snel en zo veel mogelijk achtergelaten kruimels op. Het gewoonlijk overvolle park heeft eindelijk rust. Aan de graffiti en slijtage kan je zien dat veel skaters hier bivakkeren. De graffiti vervaagt langzaam en de betonnen randen zijn ook al niet meer wat het waren.

‘We willen iets nieuws!’

Bam Dijkhuis is bijna iedere dag op het skatepark te vinden. ‘Ik vind het fijn dat er iets wordt gedaan aan het probleem. Ik kom hier al mijn hele leven en ik ben er onderhand al wel uitgespeeld. Na een lange tijd weet je wel hoe de baan eruit ziet. We willen iets nieuws! Soms ga je naar andere parken in andere steden, maar we hebben niet altijd geld of tijd om daar helemaal heen te gaan. Het zou tien keer fijner zijn als we wat nieuws krijgen, zodat wij ook weer nieuwe tricks kunnen leren.’

Bam vindt ook dat de skatebaan aan vervanging toe is. Of dat er een nieuwe locatie geopend wordt. ‘Soms breken er stukken beton af en af en toe zitten er gaten in het park. Dan denk je: dit is niet meer veilig. De gemeente is al meerdere keren langsgekomen om de baan te repareren. Maar vaak was die reparatie maar van korte duur; na twee weken is het alweer kapot. Daarom doe ik graag mee aan de crowdfunding.’

[De tekst gaat verder na de foto]

Niet meer veilig

Naast skaters zijn er ook mensen die steppen, met de BMX komen, of skeeleraars. Van alles is er te vinden. ‘Ik ben naast het skaten ook veel bezig met de BMX. Ik probeer het af te wisselen, om wat uitdaging te krijgen. Na een tijd heb je alles al wel geleerd en dan ga je gewoon nieuwe dingen proberen.’ Het is dus echt tijd voor een grotere skatebaan met meer uitdaging.

Crowdfunding

De gemeente Lelystad en de jongeren in Lelystad werken samen om een nieuw, of betere skatebaan te maken. Daarover wordt nog overlegd. De jongeren helpen mee door een crowdfunding . In de Lelystadse gemeenteraad is er brede steun om de skatebaan in het Zilverpark uit te breiden of elders een nieuwe skatebaan aan te leggen . Dat zijn de twee keuzes, maar dat er geld geïnvesteerd wordt in deze voorziening voor de jeugd, staat niet ter discussie, zo lijkt het.

Emma van den Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu