De pindakaaswereld van Michiel Vos

De in Kraggenburg geboren en getogen Michiel Vos in zijn Pindakaaswinkel in Amsterdam. Eigen foto
‘De boterham met pindakaas gaf energie, want ik moest iedere dag 13 kilometer heen en weer terugfietsen. Ik weet dat er leerlingen in mijn klas waren die niet altijd blij waren met mijn beleg, maar dat deerde me niet. In pindakaas zit zoveel energie, dat had ik nodig, maar bovendien; het is zo vreselijk lekker.’
Broodtrommeltje
Niet dat hij op die fietstochten met de boterhammen met pindakaas in zijn broodtrommeltje al droomde van een eigen pindakaasfabriek. Dat eurekamoment was er pas zes jaar geleden. Na zijn studie heeft hij nog op het biologisch akkerbouwbedrijf van zijn ouders Niek en Jozien Vos gewerkt. ‘Dat vond ik ook prachtig om te doen, maar mijn zusje Liselore heeft het bedrijf overgenomen.’
Michiel trok de wereld in en was in Colombia actief in de export van meloenen en papaja’s. ‘Een ontzettend leerzame tijd’, blikt hij terug. Terug in Nederland opende hij samen met een vriend uit de Noordoostpolder de eerste saladebar in Amsterdam. ‘Niet zomaar een saladebar maar met producten van de eigen boerderij. Daarmee waren we de eerste in Nederland, maar nu zijn er al veel meer.’ Experimenteren en pionieren met hippie producten, de grote stad Amsterdam leent zich er uitstekend voor, vindt Michiel.
Keukentafel
En daarom durfde hij het aan om in Mokum een eigengemaakte pindakaaswinkel te beginnen. ‘Ik ben nog altijd gek op pindakaas en daar wilde ik iets mee doen. Ik vond dat er te weinig variatie in smaak van pindakaas was. Ik ben aan de keukentafel begonnen met het maken van verschillende pindakazen en ben dat gaan testen. Om te kijken of het aan zou slaan bij het publiek opende ik een winkel met tien verschillende pindakaassmaken. Dat was mijn marktonderzoek.’
‘En het sloeg aan. De oeroude pindakaas, maar dan lekkerder dan ooit met de hand gemaakt. Zoiets kan ook alleen maar in een stad als Amsterdam. Het publiek is daar wel benieuwd naar nieuwe dingen en je hebt massa.’ De klanten kunnen kiezen uit smaken variërend van naturel tot pittig en gezoet en de bestseller is: de pindakaas met karamel en zeezout.
Eigen distributiekanaal
Michiel heeft op de makerij en het kantoor inmiddels twintig mensen aan het werk. In 21 steden zit een Pindakaaswinkel en verder is de pindakaas bij heel veel bakkerijen en delicatessenzaken verspreid over het hele land te koop. ‘We wilden onze pindakaas niet in de supermarkt. Daar doe je al snel concessies aan de prijs, maar wij gaan voor de allerlekkerste pindakaas. We hebben daarom een eigen distributiekanaal opgezet met eigen winkels, shop in the shops en delicatessenwinkels.
De pindakaas van Michiel Vos weet de weg naar de keukentafels te vinden, want wekelijks gaan er tussen de 15.000 en 20.000 potten van 420 ml over de toonbank. En dat aantal blijft groeien. ‘Ook omdat we de markten uitbreiden. We waren al in België actief, maar gaan nu ook in Duitsland de markt op. Voor onze allerlekkerste pindakaas zijn er trouwens veel groeikansen, denk aan de Scandinavische landen, Frankrijk en niet te vergeten het pindakaasland Amerika.’
Argentinië
De pinda’s waar De Pindakaaswinkel het smeersel van maakt komen uit Argentinië. Dat het geen biologische pinda’s zijn heeft te maken met de kwaliteit. ‘Ook op dit gebied doen we als het om de allerlekkerste gaat geen concessie aan de smaak. Ik ben groot liefhebber en voorstander van biologisch, maar onze pinda’s zijn het niet, omdat ze beter smaken dan de biologische. We hebben dat wel geprobeerd.’ Vos heeft ook een lijn Nederlandse pinda’s, maar dat aandeel is nog marginaal.
Michiel is niet alleen weg van de smaak van pinda’s, maar ook enthousiast over de eigenschappen van de vrucht. ‘De pindaplant draagt bij aan de gezondheid van mens en natuur en geeft bijvoorbeeld voeding terug aan de grond in plaats van dat hij voeding opneemt. Het is ook een enorme stikstof binder.’ De basis van de pindakaas van Michiel bestaat alleen uit pinda’s en een beetje kokosolie. Palmolie is taboe bij de Pindakaaswinkel. ‘En dan hebben pinda’s ook nog hele goede vetten. Het is echt goed voor je.’
Pionier
Michiel pioniert met zijn pindakaas in Amsterdam, de stad die zijn grootvader Nicolaas nota bene na de oorlog verliet om een bestaan op te bouwen in de Noordoostpolder. ‘De cirkel lijkt wel rond ja. Ik ben een echte nazaat van een pionier en nu ben ik het zelf. Dit is mijn avontuur. Het is zo mooi dat wat ik aan de keukentafel bedacht en uitgewerkt heb zo goed uitpakt met een enthousiast team van mensen. Het voelt heel erg eigen en van mezelf. Dat maakt dit bedrijf zo leuk.’