De Zuid: van hoofdpijndossier tot lichtend voorbeeld

Wethouder irene Korting

Wethouder irene Korting NDC/ Kees Bakker

Dronten - 'Er is een slechte start qua participatie, maar dat is door de huidige wethouder perfect opgepakt'. Frans Rietveld (SP) was bepaald niet het enige raadslid dat donderdag complimenten had voor het optreden van wethouder Irene Korting in het dossier 'Herinrichting De Zuid’.

Hoofdpijn weg

Dat dossier ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een hoofdpijndossier. Dan ging het met name om het verleggen van de bocht bij het gemeentehuis, die achter de Open Hof zou komen. Bewoners aan De Zuid bleken het daar helemaal niet mee eens te zijn. Ook parkeerplekken die zouden verdwijnen zorgen voor veel onvrede.

Uiteindelijk besloot de gemeenteraad in oktober 2017, op initiatief van GroenLinks, dat er een nieuw plan moest komen dat wel op draagvlak kon rekenen bij bewoners en betrokkenen. En dat plan is er nu. Sterker: ook de klachten van omwonenden van De Zuid ter hoogte van De Boeg en de Landmaten zijn erin meegenomen: er komen nieuwe fietsoversteekplaatsen en er wordt geluidsarm asfalt aangelegd.

Complimenten

Al met al een plan waarover vaak overlegd is met omwonenden en betrokkenen en dat nu wel op draagvlak kan rekenen. ‘Waardering voor de manier waarop dit is ingevuld door het college,’ zei ook Paul Vermast (GroenLinks) donderdag.

Korte discussie

Alleen over de plek waar het fietspad komt, was heel even discussie. Het fietspad wordt breder, zodat fietsers in beide richtingen kunnen fietsen en niet meer gaan ‘spookfietsen’, zoals nu het geval is. En het komt aan de kant van de woningen, niet aan de kant van de Open Hof en het Ichthus College. ‘Had het niet beter aan die kant gekund, vanwege de verkeersveiligheid? ’ vroeg Cees Hermus (Leefbaar Dronten) zich af. Autoverkeer dat straks de Walvisstraat of Baskenstraat inrijdt vanaf De Zuid, kruist het fietsverkeer dat dan uit twee richtingen komt.

‘Vreemd. Dit is wat de burger wil, en dan zegt de heer Hermus: kan het fietspad aan de andere kant? Dat vind ik raar,’ reageerde Roelf Raterink (PvdA). Hermus verontschuldigde zich onmiddellijk. ‘Ik wil de heer Raterink wel gelijk geven in zijn opmerking.’ Hermus sprak meer uit zijn Veilig Verkeer Nederland-achtergrond. Wat dat betreft wist wethouder Korting hem ook gerust te stellen. ‘Dit zorgt voor minder plekken waarop fietsers moeten oversteken en is daardoor toch veiliger. Bovendien worden de fietspaden breder, is er dus beter zicht en komen de fietsers in de voorrang.’