Danielle Fischer uit Dronten gediplomeerd Sta Sterk-trainer

Danielle Fischer. Stichting Omgaan met Pesten

Dronten - Danielle Fischer uit Dronten mag zich sinds afgelopen zaterdag gediplomeerd Sta Sterk-trainer noemen. Sta Sterk-trainers staan klaar om ouders en kinderen te helpen bij het versterken van weerbaarheid en het omgaan met pesten.

Boos en verdrietig

‘Stel je eens voor: je zoon wordt gepest,’ zegt Danielle. ‘Hij komt regelmatig boos en verdrietig thuis, heeft buikpijn als hij naar school gaat, zijn prestaties gaan achteruit en hij wordt steeds somberder. Dan is het fijn als je iemand kunt bellen. Iemand die je kind met een praktische training helpt om zich weer weerbaar te gedragen, waardoor het pesten minder wordt en hij er minder van slag van raakt. Een deskundige die mee kan denken met ouders en of de school, kinderopvang of (sport)vereniging.’

‘Het blijft verdrietig dat de inzet van onze trainers nodig is en pesten nog altijd een groot probleem vormt en veel schade teweegbrengt,’ zegt Danielle.

Het verschil maken

‘Het geeft tegelijkertijd een goed gevoel dat ik nu samen met ons landelijk team het verschil kan maken in Dronten en omgeving. Ik vind het belangrijk dat ieder kind zich gehoord en gezien voelt. Zich veilig en geborgen voelt. Vrij om onbezorgd op te groeien. Helaas is dit voor veel kinderen niet het geval. Sommige hebben in hun jonge leven al te maken met volwassen problemen, weer anderen worden vanwege hun uiterlijk of vaardigheden afgewezen door leeftijdsgenoten. Voelen zich eenzaam en hebben daardoor een vertekend zelfbeeld. In mijn werk met kinderen kom ik dit veel tegen. Pesten is een hardnekkig probleem en de gevolgen zijn enorm. Door deze kinderen een sterkere basis te geven door middel van de Sta Sterk training, ze daarmee meer zelfvertrouwen te geven en zien hoe zij daardoor groeien is de kers op de taart voor mij als trainer.’

Pestprobleem aanpakken

De trainers van de stichting Omgaan met Pesten zetten zich al jaren in om het pestprobleem aan te pakken. De basis voor de workshops, trainingen en anti-pestprogramma’s vormt de Sta Sterk-methodiek. Met behulp van deze methode wordt al meer dan dertig jaar in heel Nederland aan kinderen en jongeren geleerd hoe zij op een respectvolle manier voor zichzelf en een ander kunnen opkomen. De anti-pestprojecten staan in de lijst van veelbelovende anti-pestprogramma’s van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Praktische handvatten

‘In de sta sterk training die bestaat uit tien lessen krijgen de kinderen praktische handvatten om sterk gedrag te ontwikkelen. Geen lange uitleg, maar kort en krachtig en vooral veel spellen en oefening. De afwisselende huiswerkopdrachten zorgen ervoor dat het geleerde beter beklijft. De resultaten zijn verbluffend. Dat heb ik tijdens mijn opleidingsperiode al mogen ervaren: na tien lessen zitten de kinderen beter in hun vel; weten ze wat ze kunnen zeggen en doen als anderen onaardig tegen hen doen; en passen ze die kennis in steeds meer situaties toe. Het pesten stopt of wordt sterk verminderd,’ aldus Danielle.

De professionele trainers van Stichting Omgaan met Pesten zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek.

Sociaal veiligheidsbeleid

Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid. Trainers zetten zich daarnaast belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor dit schooljaar, ‘Iedereen hoort erbij’ is daar een goed voorbeeld van. Dit kun je gratis aanvragen op omgaanmetpesten.nl. Het lespakket kan in het onderwijs, maar ook op de kinderopvang of andere omgevingen waar jeugd en jongeren samenkomen worden ingezet.

Danielle Fischer start in januari met de Sta Sterk groepstraining voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op de website van Omgaan met Pesten staat meer informatie. Danielle Fischer is te bereiken via 06-30453684 en info@weer-kracht.nl.

Nieuws

menu