Commissaris Leen Verbeek overleeft bij verstek motie van afkeuring in Provinciale Staten. Nieuw interpellatiedebat over kwestie aanmeldcentrum bij Luttelgeest in september

Chanteerde de Commissaris van de Koning Leen Verbeek de raadsleden van Noordoostpolder? Foto Cees Walinga

Lelystad - Provinciale Staten van Flevoland gaan op 14 september in debat met Commissaris van de Koning Leen Verbeek over de gesprekken die hij met raadsleden in Noordoostpolder voerde over de aanwijzing van een aanmeldcentrum bij Luttelgeest.

Woensdag werd al een interpellatiedebat gehouden, maar daar kon Verbeek niet bij aanwezig zijn, omdat hij momenteel in New York verblijft, waar hij als president van het Congres van Lokale en Regionale overheden van de Raad van Europa is. Hij werd in de Statenzaal vervangen door gedeputeerde Jan de Reus, maar omdat die in april niet bij de gesprekken in Emmeloord aanwezig was, kon hij de vragen die de Statenleden hadden niet naar tevredenheid beantwoorden.

Motie van afkeuring

De commissaris overleefde woensdag bij verstek een motie van afkeuring die door zeventien tegen achttien werd afgewezen. Omroep Flevoland bracht deze week het nieuws dat raadsleden van Noordoostpolder door de commissaris gechanteerd zouden zijn. Verbeek zou gezegd hebben dat wanneer Noordoostpolder niet mee wil werken aan de plannen van het COA voor de vestiging van het aanmeldcentrum, dat de lobby voor de gewenste Lelylijn in de weg staat.

De Reus kon zich niet voorstellen dat de commissaris dat gezegd kan hebben, maar omdat hij er zelf niet bij was, kon hij dat in het debat ook niet hard maken. Hij zei dat de commissaris misschien gewezen zou kunnen hebben op een gunstige wisselwerking.

Uiteindelijk werd besloten een nieuwe datum voor het debat te prikken met de commissaris erbij. Verbeek stelde vanuit New York voor om dat volgende week al te doen, maar de meeste Statenleden zijn dan met vakantie. Het wordt 14 september.

Nieuws

menu