Column Kees Bakker | Verandering vraagt om visie

Een impressie van het nieuwe stationsgebied in vogelvlucht. Afbeelding: West 8

Lelystad - Ik heb het vaker geschreven, maar de plannen voor het stationsgebied zien er fantastisch uit. De ontwikkeling van hoogbouw in de buurt van het station, de inrichting van het openbare terrein daaromheen, de ontwikkeling van kantoren, het zou echt een enorme verbetering van dat gebied zijn als het allemaal doorgaat.

Vieze grauwigheid

Neem de onderdoorgang van de Visarenddreef naar de Middenweg en de twee fietsenstallingen onder het station. Dat is toch van een vieze grauwigheid waarvan zelfs een Oostblokarchitect destijds gezegd zou hebben ‘Nou, laten we dat maar niet doen…’ Het gebied is verder rommelig, terwijl het een enorme potentie heeft. De toekomstige bewoners van de 600 woningen en appartementen zullen gebruikmaken van de winkel- en horecavoorzieningen in het Stadshart. Dat geldt overdag ook voor het personeel van de kantoren die erbij komen. Geen overbodige luxe voor ons Stadshart, die kan alle extra klandizie gebruiken.

Mooie verbinding

Door het gebied groener, toegankelijker en lichter te maken, maak je bovendien een mooie verbinding tussen de twee zijdes van het station: het leef- en werkgebied aan de achterzijde en het winkel- en horecagebied aan de andere zijde. Want, dat is niet overdreven, voor veel mensen is dit een eerste kennismaking met Lelystad: voor de treinreizigers die hier nog nooit zijn geweest. Die stappen straks of middenin het centrum of middenin een Stadswijk met parkachtige uitstraling uit.

Wat meer kilometers maken

En ja, lieve Lelystedelingen, om die plannen mogelijk te maken is het wellicht nodig dat als we de stad doorkruisen we wat meer kilometers maken en via de Larserdreef en Westerdreef om de stad heen rijden in plaats van dwars door het centrum te gaan. En ja, misschien dat je, als je toch de centrumroute neemt, straks eventjes in een bescheiden file moet staan. Kom op zeg, er is geen Stadscentrum in Nederland waar dat niet zo is. Ik weet het, verkeer is een open zenuw in Lelystad, omdat het volgens sommigen vroeger allemaal anders en beter was. Maar het gaat hier om een plan waar je over vijftig jaar ook nog wat aan hebt. Dat kun je van de huidige situatie niet zeggen.

Theaterkwartier

Tel daarbij de plannen voor het Theaterkwartier, met een hotelvoorziening en ook de toevoeging van appartementen en woningen, en je kunt niet anders concluderen dan dat de weg omhoog is ingezet. Daarvoor is het wel nodig dat de plannen worden uitgevoerd, maar het geloof is er, in ieder geval bij investeerders en (plan)ontwikkelaars. Dan moeten we niet blijven hangen aan de verkeersstructuur zoals die is of ooit was of ander geneuzel. Vooruitgang vraagt om verandering. En verandering vraagt om visie.

Lees ook:  Stationsgebied wordt belangrijk visitekaartje voor Lelystad

Nieuws

menu