Column Kees Bakker | Ruzie als vanouds

Het Stadshart van Lelystad. NDC/ Egbert Voerman

Het is weer eens ruzie in het Stadshart. Als het een paar jaar rustig blijft en ondernemers eensgezind lijken, moet je je pas echt zorgen maken in Lelystad, lijkt het. Nou broeide er de laatste maanden zo niet jaren al het één en ander onder de oppervlakte, maar nu is dat tot uitbarsting gekomen.

Vertrouwen opgezegd

Een dertigtal ondernemers heeft, in een brief en vorige week dinsdag voor de gemeenteraad, hun vertrouwen in Stichting Hart van Lelystad opgezegd . Deze stichting, die namens de gemeente de opbrengsten van de reclamebelasting krijgt en daarmee de promotie van het Stadshart op zich moet nemen en evenementen moet organiseren, zou zich te autoritair gedragen. Ze zouden slecht luisteren naar ondernemers. Hart van Lelystad toont zich verrast en verbaasd over de kritiek.

Niet malse bewoordingen

Veel van de kritiek richt zich op de voorzitter van de stichting. En dat gebeurt in niet malse bewoordingen. In een brief aan de gemeenteraad wordt hij van diverse zaken beschuldigd. Ik zal ze hier niet herhalen. Als de beschuldigingen waar zijn, heeft die voorzitter een groot probleem. Als de beschuldigingen niet waar zijn, zouden de klagende ondernemers aangeklaagd kunnen worden voor laster.

Een uit de bocht gierende ruzie

Kortom: alle ingrediënten voor een uit de bocht gierende ruzie zijn weer aanwezig. Weer, want het is vaak hommeles in het Stadshart. Wethouder Adam Elzakalai heeft de gemeenteraad vorige week toegezegd te kijken of hij kan bemiddelen. Wij wensen hem daarbij veel succes. Dat heeft hij hard nodig.

Reclamebelasting

Ondertussen vragen de klagende ondernemers de gemeente dit jaar niet de reclamebelasting te innen. Daar kan ik me iets bij voorstellen, want evenementen zijn er niet of nauwelijks geweest. Maar dat ondernemers vervolgens die reclamebelasting weer ter discussie stellen… hou daar nou eens over op. Die is ingevoerd, klaar.

Sterker: dat geld kan het Stadshart goed gebruiken, want een beetje promotie kan geen kwaad. Ik zou, de klagende ondernemers vragen daar ook om en daarin hebben ze groot gelijk, eerst maar weer eens een centrummanager aanstellen.

Meta Jacobs

Vroegâh…. Toen Meta Jacobs centrummanager was en daarin gesteund werd door wijkagent Mark Cobussen, was er zowaar eenheid en eensgezindheid in het Stadshart. Meta is er de geknipte persoon voor: ze heeft overwicht, maar heeft daarbij ook charme. Tegen haar durf je gewoon niet zo goed ‘Nee’ te zeggen. Maar Meta zal er geen zin meer in hebben. Misschien dat het centrummanagement moet worden neergelegd bij City Marketing Lelystad. Geef ze er een redelijke vergoeding voor, waarmee ze ook nog wat evenementen kunnen organiseren, en wellicht keert de vrede weer terug in het Stadshart. Daar is iedereen bij gebaat.

Nieuws

menu