Columnist Kees Bakker ziet kleine lichtpuntjes aan het begin van wéér een coronajaar

De in de Noordoostpolder opgegroeide Ernst Kuipers is de nieuwe minister van Volksgezondheid. Foto: ANP/Remko de Waal

Het nieuwe jaar begint op z’n zachts gezegd niet met een optimisme of zonnig vooruitzicht dat je bij een nieuw jaar zou wensen. De besmettingscijfers van corona zijn nog nooit zo hoog geweest, we zitten in een lockdown die voor velen een persoonlijk drama is en ook bij anderen er in begin te te hakken en een toekomstperspectief op hoe en wanneer we hier weer uit gaan of kunnen komen, ontbreekt.

Het enige dat enigszins hoopvol stemt is dat de omikronvariant van het virus minder ziek lijkt te maken en het aantal ziekenhuisopnames daalt. Dat is hoopvol, want als die variant van het virus dominant is maart tegelijkertijd minder ziek maakt, gaat corona steeds meer op een gewone griep lijken. En dat is het beste wat we ons op dit moment kunnen wensen. Aan gewone griep kun je ook doodgaan, maar dat geldt ook voor een heleboel andere ziektes waarvan de zorg in de ziekenhuizen nu wordt uitgesteld.

Testresultaten zeggen niet zoveel

Ik snap ook niet zo goed waarom het aantal positieve coronatests nog steeds zo, vergeef me de woordspeling, dominant is in het nieuws over het virus. Testresultaten zeggen niet zoveel. Vorig jaar had men het wonder het wonder van Urk: hoewel de vaccinatiegraad op het voormalige eiland bijzonder laag was, waren er haast geen positieve tests.

Urk

Niet veel later was Urk de, relatief gezien, hofleverancier als het ging om ziekenhuisopnames voor wat betreft corona. Dat zegt dus wat over de vaccinatiegraad, maar vooral over de testbereidheid in die gemeente. Kennelijk laat of liet men zich daar niet testen als men gewoon wat verkoudheidsklachten had, maar ziekte men het uit. In de meeste gevallen kan dat ook bij corona. Pas als er grote besmettingshaarden zijn, neemt het aantal ernstige gevallen navenant ook toe en volgen er dus ziekenhuisopnames. En als niemand zich in een bepaald gebied laat testen bij klachten, volgt er vanzelf een grote besmettingshaard. Dat is geen wonder.

Ernst Kuipers

Ik vind het ook hoopvol dat ‘we’ een minister op volksgezondheid hebben die uit de ziekenhuiswereld komt. Het gaat me niet om de politieke kleur van de man, dat vind ik minder interessant. Maar als corona een blijvertje is, zal ook de ziekenhuiszorg anders ingericht moeten worden. Je kunt niet van crisis naar crisis hobbelen.

En daar lijkt Ernst Kuipers me dan de geknipte persoon voor.

Geven en nemen

En dan maar hopen dat het hem bevalt in de politiek. Dat hij weet dat politieke besluitvorming een kwestie van geven en nemen is, dat gelijk hebben niet altijd hetzelfde is als gelijk krijgen, dat er dingen achter je rug gebeuren die niet eerlijk zijn, dat mensen niet altijd doen wat ze beloofden en waar hun partij voor staat, dat politiek ook een wespennest is.

Kop van Jut

En dat hij er tegen kan altijd de kop van Jut te zijn, constant te maken krijgt met mensen die hem achteraf vertellen wat hij anders had moeten doen en het dan ook nog op de koop toeneemt dat als je je werk verlaat je op straat door halvegaren wordt uitgescholden voor pedofiel of er iemand met een fakkel voor je huis verschijnt. Waarom zou je vandaag de dag eigenlijk sowieso minister willen worden?

Nieuws

Meest gelezen