Column Kees Bakker | Het begin is er

Een eerder protest tegen de dreigende sluiting van Corneel.

Een eerder protest tegen de dreigende sluiting van Corneel. Fotostudio Wierd

Lelystad - De steun voor Corneel was vorige week dinsdag in de gemeenteraad overweldigend. Een breed front sprak uit dat het poppodium niet in de slaapstand mag worden gezet. En nogmaals: slaapstand betekent in dit verband dat het poppodium zou worden opgeheven, want daar komt het voorstel dat Kubus, Agora en bibliotheek hebben gedaan op neer.

Het enige dat na de slaapstand zou overblijven is het gebouw. De organisatie is dan wegbezuinigd en de vraag is of de tientallen superenthousiaste vrijwilligers van nu zonder meer terug zouden keren mocht één of andere sprookjesprins het poppodium na enige tijd uit de slaapstand kussen.

Strijd nog niet gestreden

Toch is de strijd nog niet gestreden. Het is bemoedigend te zien dat er zo’n brede, politieke steun is voor Corneel en dat de waarde van een poppodium voor een provinciehoofdstad met groeiambitie wordt onderkend. Daarbij zijn er zelfs partijen geweest die opnieuw durven te dromen van een ander gebouw voor het poppodium, wellicht gecombineerd met een soort van discotheek en een kleiner podium voor kleinere optredens.

Dat is prachtig en klinkt als muziek in de oren, maar zoiets kan nooit zonder enige vorm van subsidie. Er zijn geen poppodia in Nederland die zonder subsidie kunnen draaien, die volledig commercieel zijn. Het is te hopen dat iedereen in de gemeenteraad dat beseft. Voor niks gaat de zon op.

Zelfstandig

Tegelijkertijd verdient Corneel het wel als zelfstandige organisatie verder te gaan. Want, dat is in ieder geval één ding waar Kubus gelijk in heeft, de functie van een poppodium past helemaal niet bij de doelstellingen van en een organisatie als Kubus. Het zou beter bij theater Agora passen, maar ook dat moet je niet willen, want er blijft dan altijd het gevaar bestaan dat als het theater minder goed draait, dat ten koste van het poppodium gaat. Corneel moet dus gewoon een zelfstandige organisatie worden, dat met een fatsoenlijk budget door de gemeente in staat wordt gesteld te draaien.

Bijzonder

Nogmaals, de politieke steun is bemoedigend, maar moet zeker geen reden zijn voor Corneel en haar vrijwilligers, bezoekers en fans zich nu zelf in slaap te laten sussen. Alleen de PVV en Mooi Lelystad stemden tegen het voorstel van de PvdA en andere Corneel niet in de slaapstand te zetten. In het laatste geval is dat opvallend: wethouder Madelon van Noort liet weten tegen die slaapstand te zijn en ook geen bezwaar tegen het voorstel te hebben, en dan stemt haar eigen partij Mooi Lelystad deels tegen. Deels, want Van Noort zit er ook voor het Forum voor de Ouderen, en die stemde wel voor de motie van de PvdA.