CDA in Tweede Kamer: 'Boter bij de vis voor de Lelylijn'

Lelystad Centrum. Foto: Mediahuis Noord / Egbert Voerman

De Tweede Kamerfractie van het CDA pleit voor duidelijkheid over een bijdrage van het kabinet aan de Lelylijn. De spoorverbinding van Lelystad via Emmeloord naar het noorden is volgens de partij cruciaal om Flevoland bereikbaar te houden gezien de verwachte bevolkingsgroei.

Het CDA stelt in het vandaag gepresenteerde plan ‘Voor Heel Nederland’ voor om in een nieuwe Nota Ruimte met alle regio’s te komen tot een nieuwe plattegrond voor heel Nederland. Op die manier kan slimmer worden omgegaan met de ruimte die er is in Nederland als een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld.

De aanleg van de Lelylijn om de bereikbaarheid van Flevoland en de Noordelijke provincies met de Randstad te verbeteren is daarvoor een randvoorwaarde. Met de veel kortere reistijd naar het Noorden die ontstaat door de Lelylijn wordt de ruimte in Noord-Nederland beter benut, bijvoorbeeld door mensen uit de Randstad om er te wonen en te werken.

‘Met de nieuwe generatie intercitytreinen kan de NS een grote eerste stap zetten naar een binnenlands hogesnelheidsnetwerk, om sneller van A naar B te kunnen’, schrijft de Tweede Kamerfractie van het CDA.

‘Voor Heel Nederland’ is een rapport van de CDA-Tweede Kamerfractie dat de tweedeling in Nederland met cijfers onderbouwt. Het laat zien dat de verschillen tussen enerzijds het gebied Randstad tot Amersfoort en Arnhem in het oosten en Eindhoven in het zuiden en anderzijds de regio’s daarbuiten groot zijn. Het CDA doet op twaalf onderwerpen voorstellen om de ongelijkheid met een nieuwe manier van denken gelijk te trekken.

Nieuws

Meest gelezen

menu