CDA Flevoland pleit voor terugkeer gewone buslijn Lelystad-Dronten

Wachtenden op de bus naar Dronten. Omdat er als gevolg van de stroomstoring geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten zet de NS bussen in.

Wachtenden op de bus naar Dronten. Omdat er als gevolg van de stroomstoring geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten zet de NS bussen in. Foto: Corinne Groenenberg

De CDA-fractie in Provinciale Staten trekt opnieuw aan de bel over de inzet van bussen door de NS tussen Lelystad en Dronten. Die bussen zijn nodig nu het treintraject tussen beide plaatsen voor lange tijd is gestremd. Donderdag en vrijdag waren er opnieuw problemen met de bussen. ‘Wordt het geen tijd om daar tijdelijk een gewone busroute van te maken, gereden door Connexxion?’, vraagt het CDA zich nu af.

Na eerdere problemen met te volle touringcars of bussen die slecht aansloten op de treinen in Lelystad en Dronten, waren er donderdagavond veel te weinig bussen die ingezet konden worden. Dezelfde problemen werden voor vrijdagavond verwacht.

Het CDA, dat vorige week al in de Provinciale Staten-vergadering aandacht vroeg voor de problemen, begint zich nu toch wel zorgen te maken. ‘Deze week werd duidelijk dat het wel tot half december kan duren voordat de treinen weer rijden’, zegt fractievoorzitter Johan van Slooten. ‘En het is nog maar de vraag of ook die datum gehaald kan worden. Wij vroegen ons al af of de NS al die tijd kan garanderen dat er genoeg vervangend busvervoer is. Nou, het blijkt dus van niet’.

De fractie wil van Gedeputeerde Staten weten welke mogelijkheden er zijn om de problemen te voorkomen. De CDA’ers doen alvast een schot voor de boeg: laat niet de NS, maar een ‘gewone’ busvervoerder deze klus op zich nemen. ‘Wat ons betreft gaat de provincie in gesprek met Connexxion om een tijdelijke route in het leven te roepen’, oppert Van Slooten. ‘Wij denken daarbij aan een verlenging van lijn 143 (Kampen-Dronten) die dan doorrijdt naar Lelystad’. Een dergelijke extra lijn zou dan moeten blijven rijden tot de problemen op het spoor voorbij zijn.

‘Het is misschien een ongebruikelijke stap, maar een spoorlijn die er maandenlang uit ligt is óók een ongebruikelijke situatie’, aldus het CDA.