CDA Flevoland wil opheldering over uitspraak schaliegas

CDA-fractievoorzitter Chris Schotman. Aangeleverde foto

Lelystad - Het CDA in Flevoland is geschrokken van de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank dat minister Kamp een vergunning voor het boren naar schaliegas in Flevoland niet zomaar mocht weigeren.

De partij vindt dat het provinciebestuur snel actie moet ondernemen en heeft hierover vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

De rechtszaak was aangespannen door het Britse bedrijf Cuadrilla, dat onder meer in Noordoostpolder naar schaliegas wil gaan boren. Minister Kamp besloot in augustus 2015 dat deze boringen niet door mochten gaan. De rechter heeft nu eennieuw onderzoek gelast naar de vergunning.

Verrassing

Een onaangename verrassing, vindt CDA-fractievoorzitter Chris Schotman. 'We hebben er ons als CDA en als provincie al een paar keer duidelijk over uitgesproken: géén schaliegasboringen in onze provincie. Dat past niet in ons streven om te komen tot nieuwe vormen van energie die schoon en veilig zijn. Schaliegas hoort daar simpelweg niet bij'.

'Ik wil dan ook weten van Gedeputeerde Staten of er al contact geweest is met minister Kamp en wat zijn plannen zijn om te voorkomen dat er alsnog een vergunning wordt afgegeven'.

Deur op een kier

Begin 2016 leek het er op dat minister Kamp met zijn Energienota de deur naar schaliegasboringen weer op een kier zette, maar onder druk van de Tweede Kamer besloot hij later dat er de komende jaren niet naar schaliegas geboord mag worden. 

De uitspraak van de rechtbank zet die toezegging weer op losse schroeven, vindt het CDA. ‘We lopen in Flevoland voorop als het gaat om duurzame energie. Dan kunnen we onveilige schaliegasboringen niet binnen onze provinciegrenzen halen'.

Lees meer in het nieuwsdossier  Schaliegas in Noordoostpolder .

Nieuws

menu