Bodemcongres in aanloop naar Floriade

Aarde bestuderen, voor een vruchtbare toekomst.

Aarde bestuderen, voor een vruchtbare toekomst. Fotostudio Wierd

Dronten - In aanloop naar de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere over vier jaar, organiseert Dronten ook een aantal symposia, congressen en evenementen om de omgeving en de wereld te laten zien wat er allemaal aan land- en tuinbouw is in de gemeente. Van praktijk tot kennis, van traditioneel tot innovatief.

Op Aeres Hogeschool Dronten vond daarom donderdag het bodemcongres plaats. Dit congres stond in het teken van het (be)houden van een gezonde en toekomstbestendige bodem. Op de hogeschool gingen betrokkenen en deskundigen met elkaar in discussie. Daarvoor was er een excursie naar het Bodemlab.

Eenzame strijd

Dronten reserveert de komende drie jaar per jaar 50.000 euro voor activiteiten rondom de Floriade. Dit ondanks de weerstand van de SP, die daar als een Don Quichot tegen ten strijde trekt. Onlangs probeerde de SP dat weer tijdens een gemeenteraadsvergadering, maar wethouder Irene Korting maakte er korte metten mee.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

‘Negatieve sfeer’

De SP betoogde dat Dronten niet geassocieerd moet willen worden met de wereldtuinbouwtentoonstelling. Er hangt een negatieve sfeer omheen, het gaat alleen maar over de miljoenen die het telkens meer blijkt te kosten. De suggestie dat die 150.000 euro in een bodemloze put verdwijnt, wordt bestreden. Het geld gaat namelijk niet naar de organisatie van de Floriade, maar is bedoeld voor activiteiten tijdens de Floriade in Dronten zelf. ‘We zetten het geld in in ons eigen gebied, omdat we een unieke positie hebben in de agro foodsector, inclusief een hogeschool.’ Dat zullen de vele bezoekers van de Floriade toch ook willen weten, is de gedachte.

De strijd van de SP tegen de Floriade werkt ook ergernis op bij andere gemeenteraadsfracties. ‘Uw overwegingen gaan puur over het evenement in Almere, maar we zitten hier in de gemeente Dronten. U creëert een betrokkenheid die er niet is. Hou daar mee op!,’ beet Paul Vermast (GroenLinks) de SP toe.