Blije bijen en insecten in het Sidhadorp

Weggeefwinkeltje

Lelystad - Wie heeft ze niet gezien afgelopen zomer? De zonnebloemen die je vanaf rechts begroeten terwijl je Lelystad inrijdt via de Larserdreef. Dit bloemenveld is onderdeel van een 2 hectare groot ‘Maak Lelystad bij- en insectvriendelijker’ burgerinitiatief. Een gezamenlijk inzaaiproject om Lelystad insectenvriendelijker te maken.

Dennis Parengkuan en Kia Mourato zijn al sinds 2017 bezig om bijensterfte tegen te gaan. Dennis: ‘We zijn gaan bijenhouden, totdat we erachter kwamen dat dat eigenlijk helemaal niet helpt. De bijen sterven namelijk door een voedseltekort. Je hebt dan dus wel bijen, maar geen voedsel.’ Vanaf dat moment zijn Dennis en Kia begonnen met voedselbossen; een paradijs voor bijen en insecten waar ze goed van kunnen leven.

Dennis en Kia werkten hun ideeën uit en probeerden op verschillende manieren een voedselbos te maken op gemeentelijk gebied. Uiteindelijk kregen ze via de Motiemarkt van de gemeente Lelystad toestemming en een veld waar gezaaid mocht worden. ‘We hebben onze ideeën aan verschillende raadsleden gepresenteerd. Uiteindelijk is ons idee aangenomen en mochten we echt aan de slag.’

Gezamenlijk inzaaimoment

Dit was vorig jaar. Ook breidden ze gelijk uit naar andere velden in het Sidhadorp in de Waterwijk. Dit jaar zaaiden ze op dezelfde velden. ‘Samen met dertig huishoudens in de buurt hebben we weer een gezamenlijk inzaaimoment georganiseerd. Het was echt heel erg leuk! Sommigen hielpen ons al eerder, erg leuk. Je begint al wel iets te zien, maar pas in juli komen alle bloemen weer. Het wordt echt een prachtgezicht!’

Dennis en Kia vinden het belangrijk dat er meer kleine biotopen komen in de buurt. ‘We willen een inspiratiebron zijn voor anderen. Tot nu toe is dat goed gelukt. Er zijn zelfs mensen die zelf nog extra zonnebloemen of bloemetjes hebben gezaaid bij het veld, óf in hun eigen omgeving. Er was zelfs iemand die zaadjes van onze weggeefwinkel heeft gepakt en ze ging planten in het dorp Kinderdijk in Zuid Holland’, zegt Kia.

[De tekst gaat verder na de foto]

Weggeefwinkel

Voor het huis van Dennis en Kia hun aan de Waalstraat staat een kleine weggeefwinkel met bloemzaden en bollen. Iedereen die langsloopt kan wat meenemen om zelf een mooi bijenparadijs te maken. De zakjes bevatten zaden van wel 24 verschillende soorten bloemen, waaronder verschillende klavers, boekweit, kaasjeskruid, zonnebloem, facelia, goudsbloem, korenbloem, klaproos en nog veel meer. Alle bloemen zijn ook terug te vinden in de voedselbossen van Kia en Dennis.

Het weggeefwinkeltje staat buiten in het zaaiseizoen. ‘We houden echt van de natuur en dat willen we graag overbrengen op anderen. Zo worden én blijven mensen bewust van de natuur om ons heen,’ zegt Kia. Dennis vult aan: ‘Een tijdje terug hadden we samen ook een actie om bloembollen, struik- en plantenzaden uit te delen in de buurt. We hadden ongeveer 75 stuks! Een groot deel hebben we, ook gezamenlijk, geplant in tuinen en het aangrenzende stukje groen bij het bloemenveld.’

Bewustwording creëren in de buurt

De twee initiatiefnemers zijn de komende tijd nog druk bezig om meer bewustwording te creëren in de buurt. ‘Het is belangrijk om de vlam brandend te houden, zodat toekomstige generaties kunnen genieten van een rijke natuur, vol bijen, insecten en vogels’, vinden ze. Ze gaan de komende tijd meer bezig met social media en blijven ecologische elementen terugbrengen in de natuur.

Wil je het burgerinitiatief van Dennis en Kia ondersteunen of volgen? Dat kan via www.happyplantfriends.nl .

Emma van den Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu