Bewoners Lelystad komen in actie tegen zwerfafval

Fotostudio Wierd

Lelystad - Tientallen vrijwilligers van Supporter Lelystad schoon trekken op zaterdag 20 maart handschoenen en hesjes aan, en nemen vuilniszakken en grijpers met zich mee. De Waterwijk en Atolwijk worden namelijk grondig schoongemaakt.

Nationale Opschoondag

Daarnaast maken andere vrijwilligers hun eigen wijk schoon tijdens de Nationale Opschoondag. Medewerkers van de provincie Flevoland, Challenge Up - Welzijn Lelystad en de gemeente Lelystad organiseren samen deze dag. Supermarkten Albert Heijn Voorhof en Jumbo Voorstraat sponsoren met lunchpakketjes en drankjes.

Bewoners enthousiast maken

‘Het doel van deze dag is om met de Lelystadse bewoners de wijken van de stad schoner te maken. Daarnaast willen we meer bewoners enthousiast maken om structureel in hun eigen wijk mee te doen met Supporter Lelystad schoon,’ zegt betrokkene en initiatiefnemer Marc Matthesius. ‘De coronamaatregelen staan voorop. We hebben het zo geregeld dat er genoeg afstand gehouden kan worden.’

Om 10.30 uur start de dag. Vrijwilligers die nog geen spullen hebben, kunnen tot 11.15 uur grijpers, hesjes en zakken buiten ophalen bij MFC Atolplaza of buurtcentrum De Waterbever. Daarna gaan de vrijwilligers ongeveer anderhalf uur de wijken in om te prikken. Wethouder Jack Schoone is bij de uitgifte van de spullen bij de Atolplaza aanwezig en hij helpt bij De Waterbever bij de inname van het afval en het uitdelen van de lunchpakketjes.

Het maximumaantal mensen per locatie is dertig en het is de bedoeling dat iedereen zich van tevoren aanmeldt. Het verzamelen van het zwerfafval kan in groepjes van maximaal twee personen. Dit kan meer zijn, als de vrijwilligers uit hetzelfde huishouden komen.

Inleveradressen

Van 12.30 uur tot 13.30 uur kan het afval ingeleverd worden bij het schoolplein van Driestromenland tegenover De Waterbever en Albert Heijn Voorhof, door één persoon van het groepje. Iedereen krijgt daarna een lunchpakketje to-go van Albert Heijn en Jumbo.

‘De vrijwilligers, bestaande uit kinderen, jongeren en volwassenen, zijn super enthousiast,’ vertelt Marc. Hij is erg blij met de hoeveelheid aanmeldingen. ‘Onderhand bestaat de Facebook-groep Supporter Lelystad schoon uit tweehonderdvijftig mensen. Uiteindelijk is er maar een kleine groep mensen die vervuilt, maar een veel grotere groep die graag opruimt!’

Aanmelden kan nog steeds. Stuur dan een mail naar: schoonlelystad@gmail.com of meld je aan op de Facebook-pagina van Supporter Lelystad Schoon .

Emma van den Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu