BBB ook de grootste partij in Waterschap Zuiderzeeland

BBB deed voor het eerst mee aan de verkiezingen voor Waterschap Zuiderzeeland. Foto: Egbert Voerman

De BoerBurgerBeweging (BBB) is ook de grote winnaar van de waterschapsverkiezingen in Flevoland. De partij, die voor het eerst deelnam, komt met 6 zetels in de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland. Daarmee is BBB samen met Water, Wonen en Natuur (die haar 6 zetels behoudt) de grootste partij.

Dijkgraaf Hetty Klavers maakte donderdag de voorlopige uitslag bekend. Op woensdag brachten 161.270 inwoners uit 8 gemeenten een geldige stem uit. Dat komt neer op een opkomst van 47,3 procent (in 2019 49,1 procent). De voorlopige uitslag gaat over de verdeling van de stemmen over de verschillende partijen. De uitslag op persoonsniveau volgt op donderdag 23 maart.

Voorlopige zetelverdeling

BBB trok de meeste stemmen (44.902) en haalt 6 zetels, Water, Wonen en Natuur (44.452 stemmen) behoudt 6 zetels, AWP voor water klimaar en natuur (12.971 stemmen) gaat van 1 naar 2 zetels, ChristenUnie-SGP (17.832 stemmen) gaat van 3 naar 2 zetels, VVD (15.586) behoudt 2 zetels, 50PLUS (8.029 stemmen) en CDA (10.131 stemmen) gaan beiden van 2 naar 1 zetel en Belang van Nederland (7.367) komt binnen met 1 zetel.

Definitieve uitslag volgt op 23 maart

Tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau - om 10.00 uur in het waterschapshuis - wordt de definitieve uitslag op persoonsniveau bekendgemaakt. Deze bijeenkomst is ook te volgen via een livestream . Het waterschap publiceert daarna de uitslag op de website. Het nieuwe bestuur wordt op 29 maart geïnstalleerd.

Het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland

Het bestuur - de Algemene Vergadering - van Waterschap Zuiderzeeland bestaat uit 25 personen. Dijkgraaf Hetty Klavers is de voorzitter. In totaal worden 21 zetels verdeeld volgens het aantal stemmen tijdens de verkiezingen. De overige vier zetels zijn de geborgde zetels. Deze zijn bedoeld voor vertegenwoordigers van groepen die een bijzonder belang hebben bij de taken van het waterschap: ‘Natuurterreinen’ en ‘Ongebouwd’.

Nieuws

Meest gelezen

menu