22.500 mensen bezochten LelyStart

LelyStart op zondag: straatartiest. LelyStart

Lelystad - Waar vorig jaar de zon volop scheen en mensen met blote benen naar het festival konden, kende LelyStart dit jaar toch wel iets andere weersomstandigheden. Met 22.500 bezoekers mag de organisatie dan ook absoluut niet klagen.

Zeer geslaagde tiende editie

De start van het Lelystadse culturele seizoen had te kampen met lagere temperaturen en af en toe een fikse bui. Desondanks spreekt de organisatie van 'een zeer geslaagde editie'. Op zaterdagavond was er een recordaantal bezoekers en verschillende activiteiten waren helemaal uitverkocht. Ook de zondag kenmerkte zich als een gezellige dag, hoewel de regen het festival af en toe wel parten speelde. Dit jaar vond alweer de tiende editie van LelyStart plaats.

Festivalterrein afgesloten

Ronnie Flex en Waylon waren duidelijk populair. Al na een halfuur bracht de organisatie berichten naar buiten waarin bewoners geadviseerd werden om niet meer naar het festivalterrein te komen, omdat het vol dreigde te raken. Kort na 21.30 uur werd het festivalterrein dan ook afgesloten, omdat het de grote stroom toeschouwers niet meer aan kon. Verschillende teleurgestelde Lelystedelingen vonden vervolgens een mooi plekje in de parkeergarage, vanwaar ze de optredens toch nog goed konden zien. Helaas bleek er een monitorstoring te zijn bij Ronnie Flex, waardoor de artiest niet op tijd kon beginnen. Nadat dit echter was opgelost, gaf hij een geweldige show weg. Het publiek genoot ten volle.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Uitpuilende bak tijdens Dag van Amateurskunst

Terwijl buiten de LelyStart vrijwilligers een stevige bui wegschoven van het podium KunstGras en het Zeeliederenkoor moedig standhield achter haar twee accordeonisten, dampte op zondag de theaterzaal van Kubus. Van My way Productions tot Kunstbende winnaars Veronique Bosch en Norah Jane, van D.D.Dance tot All-in One Brassband, ieder  nam het podium vol vuur en vaart. Een non-stop programma met maar liefst  24 acts in het hart van Kubus hield de gemoederen warm en enthousiast. Het was een feest voor de optredende Lelystedelingen én voor de bezoekers.

Onderweg stonden de bezoekers stil bij de Kunstwerken van Tour of Art, maar ook bij de inloopworkshops: sieraden maken, digital sampling bij slagwerker Olaf Noordanus, t-shirts beschilderen of jezelf laten schminken. Overal waren er activiteiten te beleven. KunstGras had het dit jaar wat moeilijker door de weersomstandigheden, maar ook daar troffen we - voor een deel dezelfde - artiesten die zich graag wilden laten zien aan Lelystad en hun familie.

(Lees verder na de foto's)

 

Kofferbakmarkt, Lekker Lelystad en straattheater

Op straat was er ook heel wat te beleven. Er was een écht VOC schip, een ballenkunstenaar die met van alles kon jongleren, een ijzingwekkende acrobatenact, tijdreizigers op rollerskates en een heus bellenblazend Viswijf. Op Lekker Lelystad konden de bezoekers zichzelf verwennen met het heerlijke eten en drinken van de ambachtelijke eetstandjes en de originele foodtrucks. Buitengewoon populair was ook de Kofferbakmarkt, waar menig bezoeker naar hartenlust snuffelde tussen de aanboden waren.  Jammergenoeg viel de regen vanaf een uur of twee met bakken uit de hemel, waardoor veel bezoekers zich genoodzaakt zagen om het festivalterrein te verlaten.

(Lees verder na de foto)

 

Healthy Culture

Intussen konden families ook bij FlevoMeer Bibliotheek schuilen voor de regenbuien, terwijl hun kinderen zich vermaakten op het prachtige springkussen in de hal, in de vorm van een reusachtige krokodil. Boven waren er workshops te volgen van Balans & Dans, met een onverwacht optreden van twee jongedames die hun zojuist ingestudeerde dans graag wilden laten zien op het podium, en een leuke gezondheidsmarkt met stands van  Alex Healing, De Oosterse Hand, Sportbedrijf, Simpl Food, Balans & Dans en FlevoMeer Bibliotheek.

Uitverkocht programma bij Agora Theater

Bij Agora Theater was het op de zondag een drukte van belang. Beide speeltijden van Hotel Transylvania 2 NL en de film De Kinderen van Juf Kiet waren volledig uitverkocht! Ook de aftrap van NFFS was een succes. Dit Nationale Film Festival voor Scholieren gaat morgen van start en bij Agora Theater konden de bezoekers vandaag alvast een voorproefje krijgen.

Geslaagd festival

Festivaldirecteur Jan Gras kijkt terug op een mooie editie: ‘Ondanks de moeizamere weersomstandigheden, een zeer geslaagde jubileumeditie van LelyStart.’ En dat is mede te danken aan alle sponsoren en de honderd vrijwilligers die zich op allerlei manieren hebben ingezet. 'Sommigen zelfs in de stromende regen of met harde windstoten! Zonder hun inzet was deze tiende editie van het festival niet mogelijk geweest'.

In 2018 wordt LelyStart gehouden op: 14, 15 en 16 september.

Lees meer in ons dossier LelyStart .

Nieuws

menu