16e Eeuwse taferelen in het Kuinderbos. Televisieopnamen voor vervolg van 'Het verhaal van Nederland'

Het kampement in het Kuinderbos. Foto: Wilbert Bijzitter

Een kampement uit de 16e eeuw in het Kuinderbos. Woensdagmiddag werden hier televisieopnames gemaakt voor de vervolgserie van de succesvolle historische documentaireserie ‘Het verhaal van Nederland’.

De 10-delige serie ‘Het verhaal van Nederland’ was van 2 februari 2022 tot en met 13 april 2022 te zien bij de NTR. ‘ Het verhaal van Nederland’ vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. De serie was een groot succes. Per aflevering trok die gemiddeld tussen de 1,5 en de 2 miljoen kijkers.

In de nieuwe reeks (de titel is nog niet bekend) wordt verteld over de familie Oranje Nassau. Over 8 afleveringen is de start in het jaar 1400 om af te sluiten in het heden.

Opnames

Het Kuinderbos leende zich uitstekend voor opnames voor de serie. In het bos werd een kampement/schans opgezet en namen zo’n 30 soldaten/re-enactors deel aan de scènes, die hier werden opgenomen. De meeste soldaten zijn lid van ‘Compagnie te Voet’, een re-enactmentgroep die een infanterie-eenheid van het Staatse leger uitbeeldt tussen 1600 en 1630. Er zijn eerder al televisieopnames gemaakt in kasteel Hernen bij Nijmegen en in Hoorn.

Daan Schuurmans

De NTR gaat onderzoeken of Daan Schuurmans bij dit vervolg kan terugkeren als verteller. Zijn rol als verteller in ‘Het verhaal van Nederland’ maakte dat hij elke plek van betekenis bezocht en soms midden in het drama opdook. Daarnaast werd zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen. Gerenommeerde archeologen en historici vertelden over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de zwarte bladzijden. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. De vervolgserie duikt dieper in de familie Oranje Nassau.

De nieuwe serie wordt waarschijnlijk begin 2024 uitgezonden.

Nieuws

Meest gelezen

menu