Ruud Sweers (67) houdt de Atolwijk in Lelystad al jaren zwerfafvalvrij

Ruud Sweers gaat bijna dagelijks op pad om zwerfafval op te ruimen.

Ruud Sweers gaat bijna dagelijks op pad om zwerfafval op te ruimen. Foto: Stichting HelemaalGroen

Ruud Sweers (67) woont sinds 1999 in de Atolwijk in Lelystad, waar hij al vanaf het begin zijn woonomgeving zwerfafvalvrij houdt. Eerst deed hij dit naast zijn werk en vooral in het weekend, sinds zijn pensionering gaat hij bijna dagelijks op pad.

Ruud scheidt het afval tijdens het rapen; blik, plastic en glas gaat in de daarvoor bestemde bakken. Restafval gaat in zijn eigen container of wordt na een melding door de gemeente opgehaald. Ruud heeft goed contact met de gemeentewerker die in zijn wijk afvalbakken leegt en dumpingen opruimt. Nieuwe vuilniszakken krijgt hij vlot aangeleverd. Verder heeft hij een aantal afvalbakken geadopteerd en zorgt ervoor dat deze regelmatig worden geleegd. Bovendien signaleert hij onregelmatigheden en maakt daar melding van aan de wijkagent en de buurtconciërges van Atolplaza. Kortom, werk genoeg.

Vrijwilligers Lelystad Schoon

Meestal loopt Ruud zijn opruimrondes alleen, soms ook met zijn kleinzonen Jason (7) en Youri (4). Als de vrijwilligers van Lelystad Schoon een oproep doen om gezamenlijk aan de slag te gaan, sluit hij daar graag bij aan. Deze groep telt inmiddels ruim 700 geregistreerde deelnemers.

Sinds een jaar gebruikt Ruud de app HelemaalGroen, want hij vindt het prettig om zijn gelopen route te registreren en op deze manier aan zijn opruimcollega’s te laten weten waar het al schoon is. De combinatie opschonen en sporten bevalt hem zo goed dat hij daarom ook de Polar App gebruikt om kilometers, calorieën en vetverbranding bij te houden. Vaak krijgt hij positieve reacties van voorbijgangers en raakt hij in gesprek. Dat maakt hem erg vrolijk. Ruud vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de leefomgeving, hoe schoner die is hoe beter. Dat zijn kleinkinderen meehelpen motiveert hem nóg meer.

Hoe werkt HelemaalGroen?

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken ( app.helemaalgroen.nl ). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 12.630 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land ( www.helemaalgroen.nl ).

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.

De gemeente Lelystad telt nu 206 deelnemers bij HelemaalGroen en is intussen partner van de stichting.