Zwem- en poloclub De Houtrib uit Lelystad bestaat een halve eeuw

De eerste zwemwedstrijd - omstreeks 1972 - in het toenmalige openluchtbad De Houtrib. Archief Lelystadsblad

Dit jaar bestaat zwem- en poloclub De Houtrib 50 jaar. Dit jubileum wordt onder andere gevierd met een feestavond op vrijdag 18 november op een nog nader te bepalen plaats in Lelystad voor leden en oud-leden.

In 2017 bestond Lelystad 50 jaar. In 1967 startte weliswaar de bewoning, maar nog lang niet alles was toen gereed. In 1968 kon wel een eerste zwemaccommodatie in gebruik genomen worden. Maar het was slechts een ondiep klein badje, gericht op zwemles, zonder ook maar een enkele bijkomende voorziening. Het duurde tot 1971 tot dit eerste badje werd uitgebouwd tot een prachtig openluchtzwembad met een vijftig meter wedstrijdbad, een springkuil, de nodige recreatiebaden en grote ligweiden. Dit alles op de plaats waar nu De Koploper staat.

Het zwembad kreeg de naam De Houtrib en is in bedrijf gebleven tot 1994. Veel Lelystedelingen hebben nog nostalgische gedachten bij dit prachtige bad.

Zwemmen in de zomermaanden

In 1971 vonden, na de opening van het prachtige bad, ook de eerste initiatieven plaats om tot een zwemvereniging te komen. Er kon natuurlijk alleen in de zomermaanden, in het open bad, gezwommen worden en Lelystad kende nog maar weinig inwoners, dus de opstart van de nieuwe vereniging ging niet erg snel. In het najaar van 1972 werd voor het eerst een jaarvergadering gehouden en in 1973 konden statuten worden vastgesteld en werd de nieuwe club ingeschreven bij de KNZB. Vorige jubilea, onder andere het 30- en 40-jarig bestaan werden gekoppeld aan de eerste initiatieven uit 1971, dus vonden plaats in 2001 en 2011. Doordat corona vorig jaar het zwemmen in clubverband en alles wat daar mee samenhangt onmogelijk maakte, is er nu voor gekozen pas dit jaar aan het 50-jarig bestaan aandacht te besteden.

Meer zwembaden

In 1973 werd definitief besloten de vereniging naar het toenmalige thuisbad De Houtrib te vernoemen. Na 1973 ging het crescendo met de toen nieuwe vereniging. Lelystad groeide en de zwemclub groeide mee, zeker toen in 1976 het eerste overdekte zwembad, een 25 meter bad in de toen geopende multifunctionele Agora tot stand kwam. Vier jaar later, in 1980, werd een nieuw overdekt zwembad geopend aan De Schoener. De Houtrib kon dit bad, mede doordat enige jaren de vereniging de kantine in dit fijne bad kon runnen, echt als een thuisbasis beschouwen. De vereniging heeft daar een prima tijd gehad. Maar ook in de ruim opgezette zwemaccommodatie in De Koploper kan de nu jubilerende vereniging prima uit de weg. Prachtige resultaten in de voorbije jaren bij het wedstrijdzwemmen en het synchroonzwemmen getuigen daarvan.

De recreatieve tak met een actief aantal trimzwemmers floreert goed. En zeker ook de waterpolo-afdeling behaalde de afgelopen jaren goede resultaten. De waterpoloërs organiseerden, voordat corona roet in het eten gooide, een in de wijde omtrek geroemd waterpolotoernooi rond de jaarwisseling. Rond die tijd liggen de competities stil en was er ruime belangstelling om naar Lelystad te komen. Ook organiseerde de vereniging jarenlang de jaarlijkse zwemvierdaagse in Lelystad, een mooi en goed bezocht evenement.

In 2017 is de wedstrijdzwemafdeling zelfstandig geworden als Zwemvereniging Batavia Swim. Er bestaat een goede samenwerking tussen beide verenigingen.

Jubileumfeest

Een aantal leden van De Houtrib is druk met het organiseren van een gezellige feestavond. Naar een geschikte accommodatie wordt nog gezocht. Het belooft op 18 november een gezellig weerzien te worden tussen leden en oud-leden. Gedacht wordt onder anderen aan live muziek en een DJ.

Leden en oud-leden kunnen zich aanmelden via: houtrib50jaar@gmail.com

Nieuws

menu