Zorgen en discussie over woningbouw op locatie voormalig pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op

Het terrein van 4Fusion naast het oude pannenkoekenhuis Dubbel-Op. Foto: Fotostudio Wierd

Er bestaat concrete interesse vanuit de markt om op de locatie van het voormalig pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op aan de Wold 11 in Lelystad woningen te bouwen. Dat zorgt wel voor hoofdbrekers en emoties bij het naastgelegen 4Fusion. Dat bleek recent tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Discussie

Wold 11 als plek om woningen te bouwen is door de gemeenteraad eerder uit een groslijst van locaties gehaald. Eén van de redenen om dat te doen was de wens dat er niet gebouwd wordt in duurzaam groen. Maar daar durft wethouder Adam Elzakalai de discussie wel aan met de gemeenteraad. De vraag is namelijk of het om duurzaam groen gaat. De locatie ligt weliswaar tegen het Woldpark aan, maar nu staat er een vervallen gebouw, dat er met de jaren slechter uit gaat zien. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders voorstelt de locatie toch weer te onderzoeken op de mogelijkheden voor woningbouw.

De VVD snapt die keuze. Woning- of andere bouw op die plek zou juist een upgrade betekenen voor het gebied. ‘Het is nu een armzalig gebouw. En misschien valt er wel een combinatie te maken tussen horeca en woningbouw,’ vindt Dennis Grimbergen. Ten slotte heeft Lelystad wel een flinke opgave als het gaat om woningbouw.

GroenLinks heeft er moeite mee. ‘Het is een unieke plek tussen het Stadshart en een stadspark, zoals je het Woldpark wel kunt noemen, Waarom dan juist daar?’ vraagt Bas de Reus zich af. Een nieuwe horecavoorziening op die plek zou hij zich wel kunnen voorstellen, maar voor woningbouw is het sowieso een kleine locatie.

Zorgen 4Fusion

De plannen zorgen bij voorbaat al voor zorgen bij het naastgelegen 4Fusion. Die organisatie helpt 35 tot 40 jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben en zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen op school. Dat doet men vanuit een kas en aantal moestuinen naast het oude gebouw van Dubbel Op. ‘We werken met hen aan simpele levensvaardigheden: een winkel binnengaan, boodschappen doen, iemand aanspreken, met emoties omgaan… We werken ook met veel organisaties samen. Het is een unieke plek in Lelystad,’ sprak Amber Jong van 4Fusion dinsdag de gemeenteraad toe.

Voor de werkzaamheden van 4Fusion is het volgens haar essentieel dat de organisatie een plek heeft in het centrum van de stad. ‘Zodat onze jongeren echt aan de maatschappij kunnen deelnemen.’ Nu hangt de woningbouw de organisatie als een Zwaard van Damocles boven het hoofd. Dat zorgde er voor dat Jong dinsdag haar emoties nauwelijks de baas was toen zij de gemeenteraad toesprak.

Kleine geruststelling

Wethouder Adam Elzakalai had een enigszins geruststellende boodschap voor 4Fusion. ‘Eerder hebben we afgesproken dat als daar woningbouw plaatsvindt, we een inspanningsverplichting hebben om een andere plek te zoeken voor 4Fusion. Dat is niet hetzelfde als een resultaatverplichting, ik kan niet beloven dat we een plek vinden, maar we gaan er wel serieus ons best voor doen.’

De gemeenteraad beslist binnenkort of Wold 11 toch weer in beeld kan komen als locatie voor woningbouw.

Nieuws

menu