Zeeheld inspireert chronisch zieke jongeren

De bemanning van de Live Your Dream.

De bemanning van de Live Your Dream. Live Your Dream Foundation

In 1667 overwon onze nationale zeeheld Michiel de Ruyter heroïsch de Engelse vloot via de rivier de Medway. 350 jaar later proberen vier chronisch zieke en gezonde jongeren hun angsten te overwinnen met dezelfde reis op de Live Your Dream.

Het Lelystadse schip vaart sinds dinsdag mee met negentig andere schepen tijdens de door de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers georganiseerde Tocht naar Chatham. Daar sloeg Michiel de Ruyter zijn slag door de Britse marinetrots op gentleman-achtige wijze te overmeesteren.

Chronische ziektes zichtbaar maken

Nu komt de bemanning van de 14 meter lange Live Your Dream in vrede. Maar de crew van vier jongeren, schipper en co-schipper gaan tijdens de 115 zeemijl wel onderling een ‘gevecht’ aan.

Schipper Olaf Oosterman uit Lelystad: ‘We nemen vier jongvolwassen tussen de 20 en 30 jaar oud mee waarvan enkele een chronische ziekte hebben. Het feit dat chronische aandoeningen vaak niet goed zichtbaar zijn, maakt het moeilijk om serieus genomen te worden. Dat maakt het lastig om mee te kunnen doen en geaccepteerd te worden in je dagelijkse leven. Wij gaan tijdens de reis met de jongeren het gesprek en soms ook de strijd aan om hen sterker te maken’.

Confrontatie aangaan

De jongeren hebben zich zelf aangemeld bij de Live Your Dream Foundation. De stichting heeft goede contacten met zorgcentra die deskundig zijn op het gebied van chronische ziektes. Oosterman is zelf ook chronisch patiënt. ‘Ik herken de problematiek van deze jongeren, maar weet ook hoe ze zich kunnen verschuilen. Daar probeer ik ze tijdens deze tiendaagse reis mee te confronteren, met als doel om hen zelfbewuster te laten worden’.

Overigens is de reis ook een stuk beleving, meewerken aan boord en plezier maken met elkaar en de andere deelnemers, benadrukt de schipper.

Aansluiten bij de samenleving

De jongeren betalen een deel van de kosten zelf, om een zeker commitment te krijgen. Daarnaast probeert de Foundation via donaties haar missie blijvend te kunnen organiseren. Naast deze tocht organiseert ze jaarlijks meerdere sportevenementen en zeiltochten voor jongeren met diverse chronische aandoeningen. Door aan te sluiten bij grote evenementen laat Live Your Dream zien dat je volwaardig mee kunt doen in de maatschappij.