William van der Meulen neemt afscheid van zijn levenswerk: ‘De Nationale Oldtimerdag draait om het verhaal van de auto’

Tineke en William van der Meulen. Foto: Fotostudio Wierd

De Lelystadse voorzitter van de Nationale Oldtimerdag, William van der Meulen, gaf donderdag het stokje door. Het is aan voormalig wethouder Ed Rentenaar om het jaarlijks terugkomende evenement te organiseren.

William blikt terug op een mooie tijd. ‘Ik heb hier veel herinneringen gemaakt.’ Hij maakte samen met zijn vrouw Tineke 36 edities van de Nationale Oldtimerdag mee. Zijn vrouw zette zich in als secretaris van de Nationale Oldtimerdag. ‘Ons motto erfgoed dat beweegt komt jaarlijks terug in onze edities.’

William verhuisde in 1982 naar Lelystad en werkte voor de gemeente Lelystad. Hij organiseerde vuurwerk- en luchtvaartshows. ‘De burgemeester wilde iets bedenken wat Lelystad meer bekendheid gaf. Zo denk je bij de TT, meteen aan Assen. En als je denkt aan de Vierdaagse, dan denk je aan Nijmegen. Dat wilden we bereiken. En ik kan met zekerheid zeggen dat ons dat met de Nationale Oldtimerdag is gelukt.’

Status 'high standard'

De Nationale Oldtimerdag heeft tijdens de 32e editie in 2016 uitgebreid stilgestaan bij de toekenning van de status ‘high standard’ door de FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) en de UNESCO World Heritage Commision als enige evenement in Nederland. Een bijzonder moment voor het lokale evenement.

Ontstaan van de Nationale Oldtimerdag

In de Gordiaan werd er in 1983 een Britse Week georganiseerd. ‘Ik regelde dat er eigenaren met hun Engelse sportwagenmerken langskwamen. Die dag regende het zo hard, dat we met zijn allen in een mobiele directiewagen van Moes Bouwbedrijven kwamen te zitten. Er werd veel gepraat over onze liefde voor auto’s. Aan het einde van de avond werd geroepen: “Dit moeten we vaker organiseren!”. En dat hebben we gedaan,’ lacht William. ‘Sommigen van hen zijn nog steeds vrijwilliger,’ vervolgt hij trots.

[De tekst gaat verder na de foto]

Met de tijd werd de Nationale Oldtimerdag een begrip in Lelystad, maar ook ver daarbuiten. ‘Het is zelfs de grootste eendaagse oldtimermeeting van de Benelux. We begonnen met een paar auto’s. Nu staan er jaarlijks zo’n 450.’ Toch gaat het William tijdens de Nationale Oldtimerdag niet om de auto’s zelf. ‘Het draait om het verhaal en ontwerp van de auto. Waar komt het vandaan? Reden er belangrijke personen in en waar werd het voor gebruikt? Dat soort dingen maakt de oldtimers speciaal.’

[De tekst gaat verder na de foto]

De kennis van de oude auto’s kwam met de jaren, legt William uit. In het begin wist hij bijna er bijna niets vanaf, bekent hij. ‘Iedere keer als een nieuw model auto zich aanmeldde, wilde ik er meer over weten. Ik ging dan naar tweedehands boekenwinkel om autoboeken te kopen. Ondertussen hebben Tineke en ik een hele bibliotheek thuis.’ Zijn vrouw moet lachen en knikt instemmend.

[De tekst gaat verder na de foto]

Hoogtepunten

William hoeft niet lang na te denken als het gaat over de hoogtepunten uit zijn voorzitterschap. ‘De 28e editie was iets om niet te vergeten. Daar kwamen allerlei rouwwagens langs. De auto waarin de overleden prinses Diana in werd vervoerd kwam ook. Dat was heel bijzonder. De editie waar allerlei oude brandweerwagens te zien waren was ook heel mooi. En zo heb ik nog wel veel meer voorbeelden,’ legt William uit.

[De tekst gaat verder na de foto]

Feestelijke receptie

Donderdag gaf William het stokje over tijdens een feestelijke receptie. ‘Tineke en ik blijven nog vrijwilliger. Als het nodig is springen we bij. Maar in het bestuur zitten we niet meer. En dat is goed. Ja, het is goed om soms nieuwe structuur in het leven te blazen. Ik ben – en blijf – apetrots op wat we al die jaren hebben neergezet met het bestuur en al zijn veertig vrijwilligers,’ besluit hij.

Nieuws

menu