Groen licht voor Vrijeschool Lelystad. Nieuwe basisschool opent deuren in augustus

Vrijeschool Lelystad

Na een voorbereiding van twee jaar is de kogel door de kerk: Vrijeschool Lelystad mag van start. De nieuwe basisschool opent de deuren in augustus.

Steun van ouders in Lelystad en Dronten

‘Het is een heel traject geweest’, blikt initiatiefnemer Jelto van Nieuwburg terug. In 2019 begon hij vanuit zijn opleiding tot schoolleider met het initiatief om een basisschool voor vrijeschoolonderwijs in Lelystad op te zetten. Al snel bleek dat het vrijeschoolconcept op veel steun van ouders kon rekenen in de gemeenten Lelystad en Dronten. ‘Dan ga je de hele papiermolen in met de gemeente en ondersteunende partijen zoals de Vereniging van Vrijescholen en diverse andere onderzoek - en adviesbureaus’, geeft Van Nieuwburg aan. ’Dat was allemaal vrijwilligerswerk natuurlijk. Het traject was een avontuurlijke zoektocht voor alle betrokkenen: er was namelijk al 30 jaar geen nieuwe conceptschool in Lelystad gesticht. Niemand wist meer hoe het precies moest’.

Toen het aantal aanmeldingen substantieel werd, betrok de Stichting Vrijeschool Lelystad (SVL) steeds meer mensen bij de oprichting. ‘We hebben in 2021 een geweldig en divers team aangetrokken met professioneel (vrijeschool-)bestuurder Geert Looyscheler, de politiek geëngageerde Danielle van der Raad en Rob Hekkers, die veel ervaring heeft op het gebied van éénpitters, scholen met een eigen, zelfstandig bestuur. Daarmee kwam het initiatief voor Vrijeschool Lelystad in een stroomversnelling. ‘Dat was heel leerzaam’, licht Van Nieuwburg toe. ‘Een school stichten doe je samen’.

Ouderbetrokkenheid

Nu het ministerie van OCW heeft bepaald dat Vrijeschool Lelystad de deuren mag openen, belandt de vrijeschool in een nieuwe fase: de school in wording gaat zich meer richten op ouderbetrokkenheid. Er moeten diverse werkgroepen gaan ontstaan die bijdragen aan een goede start. ‘Ouders zijn nu aan zet’, licht Van Nieuwburg toe. ‘Een vrijeschool is in eerste plaats een school die ontstaat vanuit de gemeenschap. Ouders, kinderen en school zijn diepgaand verbonden en werken samen aan een eco-systeem waar de ontwikkeling als mens centraal staat’.

De volgende mijlpaal

Op 27 januari vindt de eerste digitale ouderbijeenkomst plaats. Verder gaat SVL de komende tijd met de gemeente om tafel voor verdere afstemming. Op de vraag hoe SVL deze mijlpaal ervaart zegt Van Nieuwburg: ‘De eerste mijlpaal is gezet. 55 jaar na het ontstaan van onze stad kunnen ouders eindelijk voor een vrijeschool kiezen en dat moeten we vieren. Tegelijkertijd hebben we nog een hoop werk te verzetten, op weg naar de opening van de school in augustus’.

Nieuws

menu