Jong Lelystad is de grote winnaar van de verkiezingen en wordt na de VVD de tweede partij van Lelystad

Jong Lelystad verdubbelt van 2 naar 4 zetels en wordt na de VVD de tweede partij van Lelystad. Foto: Fotostudio Wierd

Jong Lelystad is de verrassende winnaar van de verkiezingen in Lelystad. De partij verdubbelt van 2 naar 4 zetels en wordt na de VVD de tweede partij van de stad. De VVD, die 1 zetel verloor, komt nu uit op 5. De voorlopige uitslag laat verder zien dat de raad nog sterker verdeeld is dan in 2018.

Na de VVD (5 zetels) en Jong Lelystad (4 zetels) telt de nieuw gekozen raad zes partijen met 3 zetels (Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, PVV, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks), vier partijen met 2 zetels (D66, SP, Mooi Lelystad en Forum voor Democratie) en twee partijen met 1 zetel (CDA en Gemeente Belangen Lelystad).

Denk verdwijnt uit de raad, net als de Partij voor Logisch Beleid. Forum voor Democratie is met 2 zetels nieuwkomer in de raad.

[De tekst gaat verder na de foto]

Huidige coalitie verliest meerderheid

De huidige coalitie (VVD, Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, SP en Gemeente Belangen Lelystad) had tot woensdag 13 van de 35 zetels in de raad. Met deze uitslag worden dat 14 zetels maar omdat de raad nu 37 zetels telt, is dat niet meer genoeg voor een meerderheid.

Lage opkomst

De opkomst in Lelystad met 40,8 procent beduidend lager dan in 2018 (51,2 procent).


Nieuws

menu