Vogelspotters in 'legerkleding' op jacht naar bijzonder uiltje zorgen voor consternatie in Lelystad

Vogelspotter. Archieffoto: André Weima

Een groepje mannen in legerkleding zorgde donderdagavond rond half twaalf voor consternatie aan de Assumburg in Lelystad. Omwonenden vonden het zo verdacht dat ze de politie belden.

Bij een onderzoek in de omgeving troffen de gealarmeerde agenten het groepje aan. De mannen vertelden dat ze op zoek waren naar een uil, maar die verklaring namen de agenten aanvankelijk met een korreltje zout. Tot verderop bij een boom nog een groepje mannen in camouflagekleding werd aangetroffen.

En verhip! Er bleek inderdaad een vreemde vogel in de boom te zitten. Volgens de groep mannen ging het om een dwergooruil , een in Nederland zeer zeldzame vogel. Hij wordt hier eigenlijk alleen als dwaalgast aangetroffen.

De dwergooruil is een kleine uil, ongeveer zo groot als een merel. Het uiltje broedt normaal gesproken in het zuidelijke deel van Europa. Omdat de uil ‘s nachts vooral op insecten jaagt, krijg je deze soort niet snel te zien.

‘Zolang dit uiltje onze stad bezoekt zullen er ook vogelspotters op bezoek komen. Niet verdacht wel leuk‘, aldus de politie.

Nieuws

menu