Joshua Buijnink en Yasmin Geradts in finale verkiezing Stadsdichter Lelystad

Finalisten Joshua Buijnink en Yasmin Geradts.

Finalisten Joshua Buijnink en Yasmin Geradts. Foto: FlevoMeer Bibliotheek

De finalisten van de verkiezing van de Stadsdichter van Lelystad zijn bekend: Joshua Buijnink en Yasmin Geradts gaan de eindstrijd met elkaar aan. Met hun gedichten, presentatievideo en gesprek wisten zij juryleden Thom Ummels, Kees Bakker en Marian van Gog te raken.

Lelystad krijgt nu zelf de kans om te laten weten wie van de twee ze het liefst zien als de nieuwe stadsdichter. Tot en met 1 juni zijn de presentatievideo’s te bekijken en brengen inwoners eenvoudig online hun stem uit. Tijdens de finale op 1 juni maakt wethouder Sjaak Kruis de winnaar bekend.

Enorme eer en verrassing

‘Het halen van de finale is op zichzelf al een enorme eer. Ik dicht al vrij lang, maar pas sinds maart voor de wereld, en dat maakt het voor mij bijzonder dat mijn gedichten nu al gezien worden’, reageert Yasmin enthousiast op het feit dat ze door mag naar de finale. Ook Joshua is blij: ‘Ik werd in de Scribouillard groepsapp gefeliciteerd met mijn finaleplaats. Dat kwam als een enorme verrassing, want ik verwachtte de uitslag een paar dagen later. Ik heb toen vlug mijn e-mail gecontroleerd en daar stond het zwart op wit. Ik was natuurlijk enorm enthousiast’.

Beide dichters hebben duidelijk voor ogen hoe ze hun stadsdichterschap in willen richten. Joshua: ‘Als stadsdichter wil ik met poëzie de stad en haar inwoners in het zonnetje zetten. Verder wil ik onderzoeken of ik mensen met een verstandelijke beperking kan motiveren tot het schrijven van poëzie’. Yasmin ziet het stadsdichterschap ook als mogelijkheid tot spiegelen: ‘Als ik stadsdichter word, hoop ik dat ik samen met Lelystad alles wat deze plek mooi, lelijk en eigen maakt, kan vangen in woorden die we tot gedichten smeden. Zo geven we de stad een stem en een spiegel’.

Beide finalisten uit schrijfgroep Scribouillard

Schrijfgroep Scribouillard blijkt een goede kweekvijver te zijn. Beide finalisten zijn lid, evenals enkele andere deelnemers die het goed deden in de verkiezing. ‘Een keer per maand komen we samen om met elkaar een schrijfopdracht te maken, maar het is meer dan dat’, legt Yasmin uit. ‘Het is een gezellig netwerk vol lieve mensen die je graag steun en feedback bieden. Ook wijzen we elkaar op wedstrijden zoals deze en bezoeken we elkaars optredens. Echt een aanrader!’

Stemmen kan tot en met via de website van FlevoMeer Bibliotheek .