Veerdienst Marker Wadden vaart vanaf 1 juli dagelijks uit

Wethouder Luc Baaten opent de Marker Wadden veerdienst die de ambities van de gemeente en Nationaal Park Nieuw Land ondersteunt.

Wethouder Luc Baaten opent de Marker Wadden veerdienst die de ambities van de gemeente en Nationaal Park Nieuw Land ondersteunt. Foto: Natuurmonumenten / Danny Doesburg

Natuurmonumenten en Blue Amigo kunnen vanaf vrijdag 1 juli meerdere keren per dag met de veerdienst bezoekers naar de Marker Wadden varen. De overtocht van Lelystad naar het nieuwe natuurgebied in het Markermeer duurt nu nog maar 30 minuten.

Bij de officiële opening van de veerdienst woensdag in Lelystad, was wethouder Luc Baaten aanwezig. De steiger waarvandaan de veerdienst vertrekt is mede mogelijk gemaakt door een gemeentelijke bijdrage. Een dergelijke veerdienst naast het reguliere charteraanbod, sluit namelijk aan bij de ambitie die er ligt: Lelystad als hoofdstad van nieuwe natuur.

[De tekst gaat verder na de foto]

Natuurmonumenten en Blue Amigo laten de boot het hele jaar varen, met in de wintermaanden een aangepaste frequentie. Bezoekers kunnen voortaan in elk seizoen de weidsheid en het landschap van de nieuwe natuur komen ervaren. De veerboot vertrekt vanuit de Bataviahaven en biedt plaats aan 85 personen.

Duurzame ambities

Een volledig elektrische veerdienst bleek na onderzoek niet direct realiseerbaar. Natuurmonumenten gaat met Blue Amigo zo snel mogelijk toewerken naar een meer duurzame oversteek. Dankzij dit partnerschap kan deze wens van Natuurmonumenten in vervulling gaan.

[De tekst gaat verder na de foto]

Optimale beleving

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat bezoekers rust ervaren en de bezoekerstromen worden verspreid. Dat is ook in het belang van het natuurgebied en zijn vaste bewoners. Op de site van Natuurmonumenten is daarom in één oogopslag de beschikbaarheid van de overtocht zichtbaar. Een retourticket met de veerdienst kost 25,50 euro. Leden van Natuurmonumenten en kinderen ouder dan drie jaar krijgen korting. Kinderen tot en met 3 jaar varen kosteloos mee.

Nieuwe natuureilanden

Marker Wadden zijn onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. De eilandengroep is grotendeels aangelegd met zand, klei, veen en slib afkomstig uit het Markermeer en vormt het nieuwste stukje Nederland. Het is een natuurlijk paradijs en een kraamkamer voor vissen, insecten en planten. Vanaf het eerste moment was het een fourageergebied voor vogels. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit van het Markermeer en is een unieke recreatiebestemming geworden in het hart van Nederland .