Uitgast: de unieke versmelting van muziek en natuur

De schemering valt. Foto: Fotostudio Wierd

Honderden, zo niet duizenden mensen uit de hele provincie hebben zaterdagavond en zondag overdag Uitgast bezocht, het gratis klassieke muziekfestival in het Natuurpark Lelystad. Onder de Natuurparkbezoekers zaten natuurlijk ook mensen die er wellicht geen weet van hadden dat er op dat moment een muziekfestival plaatsvond, maar dat was dan een traktatie. Net als voor de dieren in het Natuurpark. Met name voor de otters.

Want verscholen tussen het groen waren er diverse podia. Het grote podium naast de ingang, het hoofdpodium, trok de meeste bezoekers. Daar waren zaterdagavond vijf optredens te zien, van het Uitgast Orkest tot Arboris Duo & Will Cravy. De eerste betrof een gelegenheidsformatie bestaande uit musici van de verschillende gezelschappen die dit weekend optraden.

[De tekst gaat verder na de foto]

Zondag maakte het park zelf deel uit van het podium. Naast het hoofdpodium waren er op drie andere plekken podia ingericht. De watervogels hadden vanaf hun eiland uitzicht op het Natura podium, de vlinders konden vanaf hun eiland fladderen naar een podium waarop masterclasses werden gegeven voor de hoofdartiesten van volgende edities en de otters hadden vlakbij hun eigen Otters podium. Dat maakte de symbiose tussen de natuur en de muziek bijna magisch, want als je door het park liep hoorde je vanaf verschillende kanten de muziek komen, zonder dat je altijd direct kon traceren waar dat vandaan kwam.

[De tekst gaat verder na de foto]

Aan het afsluitende optreden van het unieke muziekgezelschap Black Pencil was nog een spannend element verbonden: een compositiewedstrijd. Daarbij werden componisten van over de hele wereld uitgedaagd een compositie te schrijven voor de unieke bezetting van dit gezelschap: Blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk. Dat leverde 27 inzendingen op, waarbij uiteindelijk de compositie ‘Muurhagedis’ van Florence Anna Maunders uit het Verenigd Koninkrijk gewonnen heeft. Haar compositie werd zondag ook ten gehore gebracht.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Compleet overbodig om te zeggen dat Uitgast dit jaar een zonovergoten editie kende. En dat maakt altijd dat het afscheid ook weemoedig stemt, want nu moeten we weer een jaar wachten. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Op de site van de FlevoPost staan er meer. En op de site van Uitgast zelf valt na te genieten van de (live)streams van de optredens.

Nieuws

menu