Tiny houses komen maar niet van de grond in Lelystad

De ligging van de kavels voor Tiny Houses in Klein Nooten.

De ligging van de kavels voor Tiny Houses in Klein Nooten. Kaartje: Gemeente Lelystad

Het loopt niet storm met de belangstelling voor tiny houses in Lelystad. Van de elf kavels die er beschikbaar waren op een speciaal stukje grond in Warande, zijn er nog maar vijf onder optie. Het college wil nu dat drie van de elf kavels voor ‘gewone’ woningbouw beschikbaar komen. D66 en GroenLinks hebben daar moeite mee.

Reguliere woningbouw

D66 is juist één van de initiatiefnemers om in Lelystad grond beschikbaar te stellen voor tiny houses. Dat zijn kleine woningen van maximaal 50 vierkante meter woonoppervlak, die zo duurzaam, energiezuinig en zelfvoorzienend mogelijk zijn. Degelijke woningen beschikken vaak wel over veel buitenruimte. Bewoners verbouwen hun eigen voedsel en er zijn gemeenschappelijke voorzieningen.

Een jaar geleden zijn de kavels beschikbaar gekomen. Aanvankelijk waren er 75 geïnteresseerden, maar uiteindelijk waren er acht mensen die op een kavel een optie namen. Omdat de drie andere kavels maar niet verkocht werden, kondigde het college anderhalve maand geleden aan dat deze, die aan de rand van het tiny housegebied liggen, beschikbaar zouden komen voor reguliere woningbouw. Daarvoor geldt dan wel een nokhoogte van maximaal 7 meter, om het verschil met de tiny houses niet al te groot te laten zijn.

Geen vertraging

Op verzoek van D66 boog de gemeenteraad zich daar afgelopen dinsdag over. Die partij en GroenLinks hadden liever gezien dat de gemeente nog iets meer de tijd had genomen om toch geïnteresseerden te vinden voor de tiny houses en vroeg zich af of men daar wel genoeg moeite voor heeft gedaan.

Andere partijen in de gemeenteraad, zoals ChristenUnie, de VVD en Mooi Lelystad, hebben er geen enkele moeite mee om de drie overgebleven kavels voor reguliere woningbouw in de markt te zetten. Volgens Jarno Volmer (ChristenUnie) heeft de zoektocht naar ruimte voor tiny houses juist voor vertraging gezorgd van de woningbouw in dat deel van Warande, waar alle andere grond al wel vergeven is. ‘Laten we nu niet opnieuw vertragen.’

Wethouder Dennis Grimbergen kondigde bovendien aan dat van de acht opties drie mensen inmiddels ook afgehaakt hebben. Dat betekent dat, ook als de drie andere kavels worden verkocht voor reguliere woningbouw, er nog steeds ruimte is voor drie tiny houses.