Straatvoetbal helpt gedetineerden in Lelystad klaarstomen voor een leven na de gevangenis

Elf gedetineerden van Penitentiaire Inrichting (PI) Lelystad worden met wekelijkse voetbaltrainingen klaargestoomd voor een betaalde baan. De PI Lelystad werkt hiervoor samen met Streetkings. Het gaat om gedetineerden die in de laatste fase van hun dententie zitten.

Bij de trainingen gaat het niet alleen om voetbalaspecten, maar juist ook om individuele gesprekken en groepsgesprekken waarin gesproken wordt over diverse aspecten van detentie en een leven na de gevangenis. Zo wordt er actief gewerkt aan motivatie vanuit de kernwaarden van Streetkings: teamwork, respect, acceptatie, inzet, discipline, loyaliteit en grenzen verleggen. Het traject wordt afgesloten met een voetbalwedstrijd tegen de spelers van Streetkings. Alle deelnemers die het traject succesvol afronden krijgen een certificaat uitgereikt.

Steviger in de schoenen staan

Vestigingsdirecteur van PI Lelystad Ruut Bernsen: ‘Dit project staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling, leren en samenwerken. Gedetineerden worden er sterker van en staan straks na terugkeer in de maatschappij steviger in hun schoenen. Wat ze met Streetkings hebben geleerd, is dus niet alleen leuk, maar vooral heel waardevol.’

Baan na detentie

Tijdens het gehele traject wordt in samenspraak met de deelnemers binnen de netwerken van DJI en Streetkings actief gezocht naar mogelijkheden op een betaalde baan na detentie. CV’s worden opgesteld en er vinden intakegesprekken plaats met potentiële werkgevers. Het doel is om zo veel mogelijk deelnemers na afloop van hun detentie een betaalde baan in het vooruitzicht te stellen.

De samenwerking tussen een gevangenis en (betaald) sport is niet nieuw. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werkt al samen met Cambuur Leeuwarden, FC Dordrecht, FC Emmen, Heracles Almelo, FC Twente, Vitesse, FC Utrecht, tal van amateurvoetbalclubs en enkele rugbyverenigingen.

Edward van Gils

Directeur Edward van Gils van Streetkings weet waar hij het over heeft. Het had weinig gescheeld of hij was in de gevangenis beland en voorgoed verdwenen in de anonimiteit. Maar het balletje rolde de goede kant op. ‘Ed’ van Gils mag zich inmiddels zelfs Godfather van het straatvoetbal noemen. De koning van de straat wil anderen graag behoeden voor de fouten die hij (bijna) maakte. Reden voor hem om zonder aarzelen ja te zeggen tegen de vraag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om hun ambassadeur te worden.

DJI, waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, en Edward van Gils werken al langer samen. Sinds 2006 is de straatvoetballer af en toe te gast in een penitentiaire inrichting om een voetbalclinic te geven aan gedetineerden. In 2018 ondertekenden Van Gils (namens StreetKings) en Gerard Bakker (voormalig hoofddirecteur DJI) een convenant. Met als insteek dat via straatvoetbalclinics en de inzet van rolmodellen een bijdrage wordt geleverd aan een succesvolle re-integratie van (ex-)gedetineerden.

Het ambassadeurschap van Edward van Gils, die in Zaandam leidinggeeft aan de succesvolle sportschool KingsDome, richt zich op het ondersteunen van het al langer lopende project Werk via Sport van DJI. Via dit project werken diverse Nederlandse gevangenissen samen met (professionele) voetbalclubs en andere sportverenigingen. Met als doel om (ex-) gedetineerden via het netwerk van een sportclub aan een (betaalde) baan te helpen om zo weer succesvol deel te kunnen uitmaken van de samenleving. Het project wordt door Edward van Gils omarmt.

Lef tonen

‘Bijna iedereen is ervoor om iemand een tweede kans te bieden, maar niemand durft zijn nek uit te steken. Stel dat je ondernemer bent, maar weigert om een ex-gedetineerde een baan te geven. Wat moet er dan van zo iemand worden? Ik roep juist op om lef te tonen. Het bieden van een baan helpt niet alleen die persoon, maar ook zijn kinderen. En daar de kinderen van. Zo kan een hele bloedlijn gered worden’.

Nieuws

menu