Stikstofcijfers kloppen niet, opening Lelystad Airport is ver uit zicht

Lelystad Airport. Archieffoto: Fotostudio Wierd

De stikstofcijfers die zijn gebruikt bij Lelystad Airport kloppen niet. Het vliegveld kan daarmee niet open voor passagiersvluchten, stelt minister Christianne van der Wal (VVD) voor Natuur en Stikstof.

Voor die opening heeft Lelystad Airport namelijk een natuurvergunning nodig en die kan op basis van deze cijfers niet worden verstrekt.

Veehouders uitkopen

Dit betekent niet dat Lelystad Airport helemaal geen natuurvergunning kan krijgen. Maar de luchthaven zal daarvoor wel zelf moeten zorgen dat elders stikstofuitstoot wordt verminderd. Bijvoorbeeld door het uitkopen van veehouders.

Moederbedrijf Schiphol Group laat weten ‘zeer verbaasd’ te zijn over het besluit en noemt het ‘absurd’ dat Lelystad Airport van de lijst van te legaliseren bedrijven is gehaald.

Vakantievluchten

Lelystad Airport wacht al jaren op een politiek besluit over zijn toekomst. De luchthaven is de afgelopen jaren geschikt gemaakt om grote verkeersvliegtuigen te kunnen ontvangen. De bedoeling was dat er vakantievluchten naartoe zouden gaan zodat Schiphol zich kan richten op zijn rol als internationale overstapluchthaven.

Opening meerdere keren uitgesteld

Het politieke draagvlak voor deze capaciteitsuitbreiding van de Nederlandse luchtvaart is de laatste jaren evenwel flink afgenomen. De opening van Lelystad Airport is mede daarom al meerdere keren uitgesteld.

De ChristenUnie is blij dat Lelystad Airport zijn huiswerk opnieuw moet doen. ‘het is belangrijk dat ook de luchtvaart bijdraagt aan het verminderen van stikstof in de Nederlandse natuur’, zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf. ‘Het is niet rechtvaardig om dat bijvoorbeeld alleen van de boeren te vragen’.

‘Snel definitief besluit’

Harry van der Molen (CDA) noemt het ‘goed dat het kabinet kritisch is’, en dringt aan op een snel definitief besluit over Lelystad Airport. ‘We kunnen de vraag of het open kan niet eindeloos boven de markt laten hangen’.

Wat GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger betreft gaan de plannen niet door. ‘Het is belangrijk om nu een knoop door te hakken over de toekomst van Lelystad Airport, geen luchthaven maar een andere bestemming. Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid’.

Milieuorganisaties Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie laten weten blij te zijn dat Lelystad Airport nog geen natuurvergunning krijgt. ‘Maar nu is het tijd om dit plan echt af te blazen’, vinden zij.

Nieuws

menu