Stichting Lelystad Schoon bestaat 1 jaar

Tijdens het jubileumfeest kwam wethouder Sjaak Kruis (twede van links) langs om de webshop van de stichting te openen. Foto: Fotostudio Wierd

Het is feest bij de Stichting Lelystad Schoon: ze bestaat 1 jaar. De vrijwilligers van de stichting vierden feest in de multifunctionele accommodatie (MFA) in de Zuiderzeewijk van Lelystad. De stichting maakt gebruik van verschillende MFA locaties om goed zichtbaar te zijn in de stad.

In 2021 richtten vier inwoners van Lelystad de stichting op: Govert Schipper, Vera Vreugdenhil, Karin Kammler en Marc Matthesius. Samen vormen ze het bestuur.

‘We begonnen in februari 2021 als buurtinitiatief onder de naam Supporter Lelystad Schoon maar we groeiden al snel uit tot een echte Lelystadse organisatie,’ legt Marc uit. Hij vertelt dat er op sommige dagen vrijwilligers in de rij stonden om materialen op te halen. Prikkers, hesjes en vuilniszakken met ringen worden namelijk uitgedeeld. Zo ligt de drempel voor iedereen laag om te beginnen met het oprapen van afval.

‘Het doel van Lelystad Schoon is om het zwerfafval in Lelystad te bestrijden en een sociale verbinding te vormen met elkaar. Daarnaast komt er nog een stukje bewustwording over zwerfafval bij,’ legt Marc uit. ‘Sinds de oprichting organiseren we veel opruimacties om de stad schoner te maken. Daardoor zijn ook hele mooie samenwerkingen ontstaan,’ vervolgt hij.

Tijdens het jubileumfeest kwam wethouder Sjaak Kruis langs om de webshop van de stichting te openen. ‘We kregen verschillende subsidies om promotiekleding aan te schaffen voor onze vrijwilligers. Dat is belangrijk omdat we hiermee de zichtbaarheid van onze stichting in de stad vergroten,’ legt Marc uit.

Inmiddels zijn de vrijwilligers bezig met voorbereidingen om preventief actie te ondernemen om het zwerfafval te bestrijden. ‘Dit doen we met onder andere verschillende overheden, het bedrijfsleven en scholen. We zijn erg benieuwd naar waar deze samenwerkingen naartoe lopen!,’ besluit Marc.

Wil je als ondernemer of als inwoner aansluiten bij stichting Lelystad Schoon? Laat dan een bericht achter op de website www.stichtinglelystadschoon.nl .

Nieuws

Meest gelezen

menu