Smulbos in wording: de beuk gaat erin!

De eerste beuk staat in de grond. Later kunnen er beukennootjes van geplukt worden. Foto: Egbert Voerman

Met de aanplant van negen beuken in het Hollandse Hout is afgelopen donderdag een eerste aanzet gegeven voor de realisatie van een nieuw ‘smulbos’ in Lelystad.

Dit smulbos is de eindopdracht van vijf Lelystadse natuurliefhebbers die eind vorig jaar succesvol hun opleiding tot IVN natuurgids hebben afgerond. Staatsbosbeheer heeft het initiatief omarmd.

Essentaksterfte

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. Dit Cruijffiaanse gezegde gaat ook op voor het bosvak in het Hollandse Hout, niet ver van Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen aan de Kitsweg. Als gevolg van de essentaksterfte, die wordt veroorzaakt door een agressieve schimmelziekte, worden de meeste essen in dit stuk bos gekapt. Er komt zo ruimte vrij voor de aanplant van bomen en struiken met eetbare vruchten, noten of bessen. De ongeveer 400 meter lange Elfendeurtjesroute in hetzelfde bosvak wordt uitgebreid met een extra lus van 360 meter waarlangs het smulbos zal verrijzen.

Lindelaan

De negen beuken, die donderdag zijn aangeplant, worden deze week nog aangevuld met maar liefst 114 andere nieuwe bomen. ‘Onder andere kastanjes, iepen, grootbladige en kleinbladige linden, berken en eiken’, licht boswachter Jody Bennink van Staatsbosbeheer toe. ‘De zestig lindes worden gebruikt voor een laan, dertig aan elke kant’.

Volgende winter zal er nog meer worden aangeplant. Naast bomen zoals walnoot, kers, vijg, appel en peer, ook struiken zoals gele kornoelje, vlier en aalbes. En planten zoals daslook en bosanemoon.

Plukken, voelen, ruiken, proeven en bereiden

De initiatiefnemers van IVN-Lelystad willen de toekomstige bezoekers van het smulbos bewust maken van de eetbare (en niet-eetbare) natuur, door te plukken, te voelen, te ruiken, te proeven en te bereiden. ‘Alles op een verantwoorde manier, natuurlijk. Een handje plukken mag, maar het is niet de bedoeling dat het bos wordt leeggeplukt’.

Picknickplek en uitkijkpunt

Bij het uitzetten van de nieuwe smulroute is ook ruimte uitgespaard voor een picknickplek en een uitkijkpunt.

Nationaal Park Nieuw Land

Het smulbos is een verrijking van de functie die het Hollandse Hout heeft als poort van Nationaal Park Nieuw Land . Bij dit nieuwe nationaal park horen ook de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. Om het kerngebied van het nationaal park te ontzien, wil Staatsbosbeheer meer recreatiemogelijkheden in de randgebieden. Met het Buitencentrum aan de Kitsweg als uitvalsbasis.

Nieuws

menu