Schiphol wil dit jaar besluit over Lelystad Airport

Lelystad Airport. Foto: Fotostudio Wierd

Topman Dick Benschop van Schiphol wil dat er dit jaar een besluit wordt genomen over de opening van Lelystad Airport.

‘Ook over het wanneer en hoe’, zei hij in het televisieprogramma WNL op Zondag. Benschop benadrukte dat de luchtvaartsector hard is geraakt door de coronacrisis en dat het aantal vluchten nog lang niet op het niveau is van voor de pandemie.

Diverse uitdagingen

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staat ook dat er dit jaar een beslissing moet worden genomen over Lelystad Airport, dat al jaren klaar is om in gebruik te worden genomen. VVD, D66, CDA en ChristenUnie erkennen dat er rond de luchtvaart ‘diverse uitdagingen’ spelen op het gebied van stikstof, fijnstof, geluidsoverlast en de kwaliteit van de leefomgeving. Maar de partijen willen ook dat Nederland, mede door de sterke positie van Schiphol, voor grote bedrijven aantrekkelijk blijft.

Vakantievluchten

In het vorige regeerakkoord was afgesproken dat Lelystad Airport vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol, dat daardoor meer ruimte krijgt zich te ontwikkelen als internationaal knooppunt. Daardoor wordt volgens Schiphol de verdeling van het vliegverkeer beter.

Vertraging

De opening van Lelystad Airport was door de coronacrisis al uitgesteld naar november dit jaar en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op.

Nieuws

menu