SP Lelystad vindt 325.000 euro genoeg voor een starterswoning

Met een starterslening kunnen mensen die voor het eerst een huis kopen in Lelystad worden geholpen met de financiering. Eigen foto

De SP vindt het niet nodig dat de maximale koopsom voor een woning die gekocht kan worden met een starterslening omhoog gaat van 325.000 naar 355.000 euro. Volgens de partij zijn er genoeg woningen in Lelystad te vinden onder de drie ton en is een woning van 355.000 euro ‘geen starterswoning meer’. Dat zei Menno Manheim afgelopen dinsdag.

De lening

Het college van burgemeester en wethouders wil graag drie miljoen euro extra budget voor de startersleningen . Met zo’n lening kunnen mensen die voor het eerst een huis kopen in Lelystad worden geholpen met de financiering. Maximaal 20 procent van de koopsom van een woning kan dan, tot een maximumbedrag van 65.000 euro, tegen gunstige voorwaarden worden geleend van de gemeente. Daarmee is er minder geld nodig van de hypotheekverstrekker en worden huizen dus makkelijker bereikbaar voor starters op de koopmarkt.

Gelijk met NHG

Het college had daarbij ook voorgesteld om de grens op te trekken tot koopwoningen van 355.000 euro. Dat is ook de grens voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie en wordt daarom in veel andere gemeente ook voor de starterslening gebruikt.

De SP is het daar niet mee eens en wordt daarin gesteund door de PvdA. Volgens de SP is dit in Lelystad helemaal niet nodig, omdat de gemiddelde huizenprijs hier lager ligt dan elders in de Randstad.

Met name Jong Lelystad, VVD en het CDA pleiten er voor toch vooral wel de NHG te volgen, mede omdat er ook op huizen onder de drie ton in Lelystad nog altijd flink moet worden overboden. ‘Je bent al blij als je überhaupt een woning hebt’, zegt Murat Aktan (Jong Lelystad).

De gemeenteraad neemt er binnenkort een beslissing over.

Nieuws

menu