Fotoreportage | Voormalige gebouw Scholengemeenschap Lelystad is klaar voor de ontvangst van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne

Het voormalige schoolgebouw van de SGL wordt klaargemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Foto: Fotostudio Wierd

In nog geen twee weken tijd is het oude gebouw van Scholengemeenschap Lelystad in gereedheid gebracht voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Terwijl de installateurs nog druk bezig zijn met de spreekwoordelijke puntjes op de i, worden morgen (donderdag) de eerste vluchtelingen ontvangen. Uiteindelijk zal het gebouw aan Het Kofschip plek bieden aan 200 mensen.

De opgemaakte bedden staan al klaar in enkele ruimtes die zijn omgebouwd tot slaapunits. Deze bieden ruimte aan drie, vier of zes personen. Op verschillende plekken in het oude schoolgebouw zijn aansluitingen gemaakt voor wasmachines en drogers, in totaal zo’n twintig. Op een besloten pleintje naast het gebouw staan douche-units klaar voor gebruik: 15 voor vrouwen en kinderen en 5 voor mannen. Drie voormalige docentenkamers zijn omgebouwd tot zogenaamde pantry’s met een keukenblok, waar bijvoorbeeld een flesje melk kan worden opgewarmd.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Volledig ingerichte keukens

Er is een eetzaal en er zijn twee volledig ingerichte keukens. De inventaris van de keukens is voor het grootste deel afkomstig van lokale (horeca)bedrijven. Het Lelystadse vliegtuigcateringbedrijf Marfo levert in eerste instantie de maaltijden. Ook spullen als shampoo, tandpasta, maandverband en kinderbedden zijn voor 98 procent afkomstig van het bedrijfsleven.

Basisregistratie

Voor ondersteunende functies zijn kantoorruimtes ingericht. Deze bieden ruimte voor bijvoorbeeld een huisarts, maar ook de gemeentelijke basisadministratie heeft een aparte ruimte in het gebouw, waar de vluchtelingen kunnen worden ingeschreven. Door deze registratie kunnen de vluchtelingen worden geholpen, bijvoorbeeld met scholing en psychische zorg.

Eén ruimte wordt ingericht als huisbioscoop. Verder komen er ruimtes voor onderwijs en dagbesteding. Het vroegere muzieklokaal van de SGL krijgt zijn functie tijdelijk weer terug als ruimte voor muziektherapie.

De Oekraïense vluchtelingen worden in het gebouw opgevangen voor een termijn van zes maanden tot een jaar.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Centrale plek om spullen te brengen

Lelystedelingen die spullen zoals speelgoed, fietsen en sportartikelen willen doneren voor deze opvang, kunnen dat na het weekeinde doen in de Bosschuur aan De Hoefslag 3 in Lelystad. Op dat adres staan vanaf maandag 28 maart tot en met vrijdag 1 april tussen 09.00 en 12.00 uur vrijwilligers klaar om de spullen te ontvangen en te sorteren.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Welzijn Lelystad coördineert inzet vrijwilligers

Veel Lelystedelingen willen zich inzetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Welzijn Lelystad coördineert de inzet van vrijwilligers voor deze groep. Lelystedelingen die een steentje willen bijdragen, kunnen zich aanmelden via het mailadres oekraine@welzijnlelystad.nl. Welzijn Lelystad registreert de aanmelding en neemt contact op zodra er een vraag is die aansluit op de mogelijkheden en wensen van de vrijwilliger (bij aanmelding het volgende graag doorgeven: naam, leeftijd, e-mail, telefoonnummer, de talen die men spreekt en waar je mee wilt helpen).

Meer informatie over het vrijwilligerswerk is te krijgen via Welzijn Lelystad: 0320 – 707159 (vraag naar Ludwig Bruins of Michelle de Jongh). Of kijk op www.vrijwilligerslelystad.nl/oekraine .

Meer informatie over de opvang van mensen uit Oekraïne staat op de webpagina Oekraïne van de gemeente Lelystad.

Nieuws

Meest gelezen

menu