Rotonde bij Palazzo wordt (nog) niet veranderd

De rotonde van de Zuigerplasdreef, Larserdreef en Valkendreef is één van de knooppunten in Lelystad waar het verkeer dagelijks vaststaat.

De rotonde van de Zuigerplasdreef, Larserdreef en Valkendreef is één van de knooppunten in Lelystad waar het verkeer dagelijks vaststaat. Foto: Google Maps

Er wordt niet op korte termijn een onderzoek uitgevoerd naar de vraag of een superrotonde een oplossing is voor de dagelijkse drukte en oponthoud op de rotonde bij Palazzo in Lelystad. Leefbaar Lelystad vroeg daar dinsdag om, maar hun voorstel kreeg net niet voldoende steun. Met 17 stemmen voor en 19 stemmen tegen werd het verworpen. Dat neemt niet weg dat er dit jaar nog wel wordt nagedacht over maatregelen.

Alternatieven

De rotonde van de Zuigerplasdreef, Larserdreef en Valkendreef is één van de knooppunten in Lelystad waar het verkeer dagelijks vaststaat. Leefbaar Lelystad denkt dat als de rotonde wordt omgevormd tot superrotonde, met een extra vrije baan voor rechtsafslaand verkeer, dit voor een belangrijk deel wordt opgelost.

Volgens wethouder Piet van Dijk is dat een goed idee, maar komt dat idee wel te vroeg. ‘We zijn nu bezig met een onderzoek naar het functioneren van de hoofdwegen in Lelystad, om te kijken waar de knooppunten zitten en hoe die verbeterd kunnen worden. Aanpassing van de rotonde is één mogelijkheid, maar misschien laat het onderzoek wel zien dat op dit punt een andere inrichting met een verkeersregelinstallatie (verkeerslichten) wel doeltreffender is. Een rotonde aanpassen heeft slechts effect bij een bepaald aantal verkeersbewegingen, en dit is een druk punt.’

Onderzoek afwachten

Het leek de wethouder, en met hem een meerderheid van de gemeenteraad, daarom beter dat onderzoek af te wachten. De uitkomsten daarvan worden nog dit jaar verwacht, zodat de gemeenteraad er in het vierde kwartaal over kan praten en beslissen.